Весняні заморозки, що погубили частину врожаю в садах та городах українців, викликали серйозне занепокоєння у жителів міст. Що буде з цінами на сільгосппродукцію? Як з’ясувала «Народна правда», в цілому, відповіді на ці питання навряд чи можуть викликати у людей оптимізм.
Ягоди та фрукти подорожчають
За даними Мінагрополітики, від травневих морозів постраждала майже третина врожаю плодово-ягідних культур та винограду. Загинула майже половина врожаю абрикос, персиків і нектарина, майже 40% врожаю черешні, 35% врожаю слив, третина – вишень. Також очікується недобір чверті врожаю яблук та груш, близько 30% – полуниці. Приблизно на 13% знизиться прогнозований урожай винограду.
Очевидно, неврожай впливатиме на споживчі ціни. Але яким чином? Українці вже відчули як вплинули травневих заморозки на ціну першої полуниці (яка, до речі, з’явилася на прилавках пізніше, ніж в минулому році). Скажімо в Києві, полуницю продають сьогодні «з машин» за ціною, в середньому 40-45 гривень за кілограм. Не виключено, що аналогічна картина спостерігатиметься й щодо інших фруктів.
«Якщо казати про фрукти, то найбільши втрати були серед кісточкових, оскільки під час перших заморозків відбувалася активна фаза цвітіння персиків та абрикосів. Вишня, а також черешня, постраждали від снігу в кінці квітня», – розповів нам керівник «АПК-Інформ: овочі і фрукти» Олександр Хорев.
Втім, рівень цін на продукти в нашій країні вже давно не залежить виключно від врожаю. У разі сприятливої кон’юнктури (тобто досить високих цін) вагомі корективи в товарні пропозиції, а отже, на ціни, вносять імпортери. Чи допоможе нам закордон в нинішньому році?
«На жаль, урожай в Європі також постраждав від заморозків. Тому не варто серйозно розраховувати на зростання імпорту. Не постраждали хіба що яблука та груші. Тут поки що прогноз гарний. Ціни на абрикоси, персики, полуницю, малину будуть відсотків на 50 вищими, ніж у минулому році», – розповів «Народній Правді» директор Української Асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко.
Багато це чи мало? В цілому, зростання цін на 50% виглядає загрозливо. Але, наприклад, абрикоси в минулому році через рясний врожай коштували на 20% менше, ніж у позаминулому. Отже, цьогоріч ціна на ці фрукти буде лише на 30% вищою ніж позаторік. А якщо врахувати певне зростання зарплат і пенсій, яке все ж таки відбувалося з 2015 року, то нинішнє зростання цін взагалі не видається страшним.
Овочі: в червні ситуація стабілізується
З ягодами-фруктами не дуже складається. А як щодо овочів? За даними фахівців МінАПК, зернові від погодних катаклізмів не постраждали.
«З овочами ми не очікуємо особливих втрат, оскільки основний обсяг овочів на ринку – це пізні сорти. Багато господарств лише почали посадки на початку травня, – зазначає Олександр Хорев. – Однак,за досвідом минулих років, навіть протягом літа погода може зіграти з нами злий жарт. Це той фактор, який, на жаль, не може спрогнозувати ніхто. Наприклад, посушливе літо та високі температурні показники можуть спричинити до 100% втрати насаджень. У той же час, рясні дощі тягнуть за собою поширення хвороб».
А в.о. завкафедри ландшафтної екології та заповідної справи Національного університету біоресурсів і природокористування України Сергій Павлюк вважає, що весняна негода все ж таки позначиться на врожаї овочів. «Овочі також постраждали від заморозків. Наприклад, картопля. Це не означає, що урожай пропаде, але він зменшиться. І це викличе подорожчання. Яким воно буде – складно сказати», – зазначив «Народній Правді» Сергій Павлюк.
Експерт акцентує, що відсутність дощів, вітер, спека також становлять загрозу для врожаю: «Вітер видуває вологу з поверхні грунту, у рослин немає можливості добре харчуватися, відновлюватися та нормально рости».
За Даним Держкомстату, наприклад, ціна на картоплю в Україні зросла за останню декаду травня на 1,6%, а на цибулю – на 16%. На буряки та моркву ціна залишилася практично незмінною, а на капусту навіть знизилася на цілих 9%. Втім, зважаючи на відсутність коректованих даних щодо врожаю, експертам важко давати довгострокові прогнози.
«Ціни на молоду картоплю в червні будуть високими. Річ у тім, що ми завозимо її сьогодні навіть не з Єгипту. Основні партії йдуть з Європи – Голландії, Німеччини. Тому картопля сьогодні досить дорога, – розповів НП Олексій Дорошенко. – Що стосується минулорічної вітчизняної картоплі, то, за логікою, вона повинна дешевшати. Оскільки її якість падає. Але цього не відбувається, бо продукти харчування в цілому дорожчають».
За словами Дорошенка, в червні морква, буряк та інші овочі з «борщового набору» знижуватися в ціні не будуть. «Вони досить дешеві, тому, навпаки, повинні дорожчати. Але існують підстави для того, щоб це зростання не було таким стрімким. В цілому, в червні ціна на них повинна стабілізуватися, тому що люди починають більше купувати продукції нового врожаю», – сказав Олексій Дорошенко.
В більш далекій перспективі, як зазначає Олександр Хорев, ціни на овочі будуть залежати не тільки від врожаю, а від попиту на нашу продукцію на зовнішньому ринку. «Зокрема, це стосується цибулі, картоплі, капусти та деяких м’яких ягід – якщо умови експортерів будуть більш вигідними ніж усередині країни, то це може привести до зростання цін й на внутрішньому ринку», – говорить Олександр Хорев.
Ціни на м’ясо та яйця підтягуються до європейських
А що з іншими продуктами харчування? Неозброєним оком видно, як зростають ціни на м’ясо на прилавках супермаркетів та ринків. Стабільно високими залишаються ціни на молоко та молокопродукти.
Як зазначив Олексій Дорошенко, ціни на м’ясо будуть зростати, але поступово – протягом року-півтора. «Основна причина полягає в тому, що українська ціна на м’ясо є нижчою, ніж в країнах Європи. Різниця з Європою – приблизно 20%. Є куди рости. Але з іншого боку зростання цін обмежується рівнем купівельної спроможності населення. Сьогодні м’ясо практично досягло цього рівня та навіть перебуває за межею платоспроможності населення. Яловичина за ціною в 110-120 гривень вже не по кишені багатьом», – розповів експерт. Саме тому, за його словами, телятину та яловичину на прилавках магазинів невеликих та середніх міст знайти стало набагато складніше. «Якщо у великих містах ще є попит, то тут його практично немає. Тому й немає пропозиції. Просто скоротився імпорт, який закриває нам 60-70% внутрішнього ринку яловичини», – зазначив Олексій Дорошенко. За його словами, в червні слід очікувати подорожчання яловичини на одну-дві гривні.
На вартість свинини впливає чинник африканської чуми. «Саме тому складно спрогнозувати ціни, що будуть в червні. Все залежить від того, скільки свинини запропонує виробник. Але в цілому, на свинину ціни також будуть зростати», – сказав експерт.
Що стосується м’яса птиці, то найменше подорожчає бройлер, м’ясо якого за півроку зросла лише на три гривні. На думку експерта, в червні його ціна підвищиться, максимум на п’ятдесят копійок.
Також, незважаючи на сезон, будуть дорожчати яйця, хоча й не так сильно, ніж це прогнозувалося раніше. «Якщо в травні мбули припущення, що яйця зростуть до 15-17 гривень за десяток, то зараз гранична ціна – 13 гривень, – каже Олексій Дорошенко. – В Європі ціна знизилася. Сьогодні вона є лише трошки вищою, ніж в Україні. Тому нашим виробникам невигідно вивозити яйця в Європу. Вони залишатимуться в Україні, а пропозциія впливатиме на ціни.
Молочні продукти подешевшають
На думку експертів, найближчим часом мають здешевшати молоко та молокопродукти. «Молока стає більше, закупівельні ціни на нього знижуються вже досить давно. Але на споживачеві це ніяк не позначилося. Ціна та ж сама, що і в березні, – зазначає Олексій Дорошенко. – Але ця знижка вже повинна передатися споживчому ринку. Можна спрогнозувати зниження цін на масло приблизно на 20% або на 25-30 гривень. Подешевшає й сир», – розповів Олексій Дорошенко.
В той же час, в Асоціації виробників молока вважають, що ціни на масло, швидше за все, будуть ще деякий час зростати. «Високі експортні ціни на продукти, змусять переробників, які працюють на внутрішньому ринку, підтягувати планку», – пояснили «Народній Правді» в аналітичному відділі АПМ.
«Ціни на сир в останні кілька тижнів продовжували зростати помірними темпами, додаючи близько 40-80 копійок за кілограм, – відзначили експерти АПМ, – Однак, слід очікувати, що в першій половині літа ціни на нього можуть стабілізуватися в межах 165-170 гривень за кілограм.
Молоко ж, як розповіли “Народній Правді” в Асоціації виробників молока, буде коштувати близько 23-23,5 грн. Основними ціноутворюючими факторами є сезонне зростання виробництва, стабілізація закупівельних цін на молоко, зміцнення національної валюти, а також активний експорт молочних продуктів, відзначили експерти АПМ.
В цілому ж ціни на продукти влітку будуть більш стійкими, особливо в порівнянні з початком року. «Для цього є низка причин. По-перше, влітку ціни традиційно не ростуть, або ростуть не так сильно. Крім того, спостерігається стабілізація цін на продукти харчування в світі. Це той фактор, який раніше тиснув на ціни всередині України», – підсумував Олексій Дорошенко.
Віталій Рябошапка