Найкращі рецепти куті на Святвечір-2018

Найкращі рецепти куті на Святвечір-2018
Автор Желізняк Олександр в Новини/Шоу-бізнес

6 січня на Святвечір багато українців зберуться за святковим столом, на якому стоятимуть 12 пісних страв. А головною різдвяною стравою за традицією стане кутя. Кутя – це ритуальна страва, з якої в Україні прийнято починати трапезу на Святвечір. Останній тиждень перед Різдвом Христовим вважається найбільш суворим, а 6 січня у переддень Різдва сідати за стіл не прийнято аж до появи на небі першої зірки. Коли ж сім’я сідає за святкову вечерю, необхідно прочитати молитву і запалити різдвяну свічку.

Редакція НВ STYLE пропонує п’ять смачних рецептів куті на Святвечір-2018, передає “Народна Правда“.

Loading...

Коли господар будинку благословить трапезу, кожен член сім’ї повинен з’їсти по три ложки куті, а потім приступати до частування з інших страв.

Наші предки вірили, що чим смачнішою буде кутя на Різдво, тим багатшим буде рік. Традиційна різдвяна кутя готується з пшениці, але цю крупу можна замінити будь-яку іншу: перловку, рис, вівсо і так далі.

Крім крупи, до куті можна додавати мед, мак або макове молоко, горіхи, родзинки, цукати, варення та інші начинки на ваш смак.

Традиційна кутя – рецепт із пшениці

Складові:

  • склянка пшениці
  • 2-3 склянки води
  • 1 ст. л. рослинної олії
  • Дрібка солі
  • 100-150 г маку
  • 100 г родзинок
  • 100 г волоських горіхів
  • 2-3 ст. л. меду

Приготування:

Переберіть і промийте пшеницю. Перш ніж варити, замочіть крупу на кілька годин або краще на ніч. Якщо ви придбали шліфовану пшеничну крупу, то її замочувати не треба. Потім зваріть пшеницю в товстостінній каструлі, додавши у воду щіпку солі і ложку олії.

Поки вариться пшениця, залийте мак окропом і залиште на годину. Родзинки замочіть на 20 хвилин. Коли мак набрякне, відкиньте його на сито, щоб стекла вся зайва рідина. Потім перетріть мак у блендері, кавомолці або м’ясорубці до появи білого “молочка”.

До крупи додайте перетертий мак, подрібнені й обсмажені горіхи, родзинки і мед. Перемішайте і подавайте на святковий стіл.

Смачна кутя з рису

Складові:

  • Склянка рису
  • 100 г родзинок
  • 100 г горіхів (волоські, мигдаль, кеш’ю або будь-які інші)
  • 100 г маку
  • Цукор, кориця, мед

Приготування:

Приготування цієї куті на Різдво виглядає так: промийте рис, залийте його водою і варіть до готовності. Коли рис буде готовий, відкиньте його на друшляк і промийте холодною кип’яченою водою. Попередньо замочені родзинки змішайте з подрібненими горіхами, цукром і корицею. Додайте цю суміш до рису і полийте медом або цукровим сиропом.

За бажанням, у цей рецепт можна додати ягоди, цукати, мармелад або варення. Все залежить від вашої фантазії і смакових уподобань.

Кутя з халвою

Складові:

  • Пів склянки пшениці
  • 100 г халви
  • 50 г шоколаду
  • 100 г горіхів
  • 100 г маку
  • Цукор, мед

Приготування:

Якщо не знаєте, що приготувати на Різдво 2018, урізноманітніть звичне різдвяне меню оригінальною кутею з халвою. Для цього зваріть пшеницю, як зазначено в першому рецепті. Запарте мак окропом, потім розітріть його до появи “молочка” і додайте цукор. Обсмажте подрібнені горіхи. Замочіть родзинки. Наріжте кубиками халву, а шоколад – невеликими шматочками.

Змішайте готову пшеницю з маком, горіхами, родзинками, халвою і шоколадом. Полийте медом. Якщо кутя з халвою вийде дуже густою, додайте трохи кип’яченої води і ще раз перемішайте.

Кутя з булгура

Складові:

  • Склянка булгура
  • 2 ст. л. кунжуту
  • 2 ст. л. насіння соняшнику
  • 100 г маку
  • 100 г родзинок
  • 100 г горіхів
  • Цукор, мед, щіпка солі

Приготування:

Приготування куті на Різдво – це щорічний святковий ритуал. З року в рік кожній господині хочеться оновити свій звичний рецепт або спробувати приготувати кутю по-новому. Пропонуємо нестандартний рецепт куті з булгуром замість традиційної пшениці.

Зваріть булгур у трохи підсоленій воді протягом 15-20 хвилин до м’якості. Поки крупа вариться і остигає, замочіть родзинки і мак, подрібніть горіхи. Розімніть мак до отримання “молочка” і змішайте його з медом. Змішайте булгур з медовим маком, родзинками, горіхами, насінням і кунжутом.

Кутя різдвяна з перловки

Складові:

  • Склянка перлової крупи
  • 150 г маку
  • 100 г горіхів
  • 50 г родзинок
  • Мед, цукор, півсклянки вершків

Приготування:

З перлової крупи виходить дуже смачна кутя на Різдво. Промийте перлову крупу, залийте водою у співвідношенні 1: 3 і варіть до готовності. Поки крупа вариться і остигає, замочіть мак і родзинки. Потім розітріть мак до появи “молочка”. Додайте до перловки мак, родзинки, подрібнені підсмажені горіхи, мед і цукор. Залийте вершками і перемішайте.

Нагадаємо, раніше синоптики розповіли про погоду на Святвечір і Різдво.Вона буде схожа на новорічну – буде досить тепло.

Також експерти порахували, у скільки обійдеться українцям цьогорічна кутя – страва виявилася дорожчою на 7 %.

Джерело: Народна Правда
загрузка...
загрузка...