Сила в правді

Навігація

Вартість “літніх” овочів та фруктів зросла майже на чверть: як змінилися ціни

Приготування "літньої" окрошки обійдеться українцям на 23 відсотки дорожче, ніж рік тому

Вартість “літніх” овочів та фруктів зросла майже на чверть: як змінилися ціни
в Економічна правда/Новини

В Україні продовжують зростати ціни на продукти харчування.

Про це повідомляють аналітики Української аграрної конфедерації, передає НАРОДНА ПРАВДА з посиланням на «Сегодня».

За підрахунками експертів приготування окрошки обійдеться українцям на 23 відсотки дорожче, ніж рік тому. Це більше, ніж у липні 2017 року, тоді зростання цін був на 18 відсотків. У грошах трилітрова каструля літнього овочевого супу коштує майже 67 гривень.

За інформацією аналітиків, за рік найбільше подорожчали яйця, ціна яких зросла на 89,7 відсотка. Якщо у 2017-му десяток можна було купити за 12,7 гривні, то тепер він стоїть 24,1 гривні. Основна причина – наші виробники почали експортувати яйця в ЄС, де їх вартість набагато вища, ніж в Україні, що вплинуло на рівень внутрішніх цін.

На другому місці зелений лук, вартість його за рік зросла на 78 відсотків – до 40 грн/кг. Є також річне подорожчання молочних продуктів – сметани (на 27 відсотків) та кефіру (на 24,4 відсотка). На зростання ціни «молочки» вплинуло збільшення витрат на корм для худоби, зниження виробництва молока, зростання доходів населення.

На 21,7 відсотка піднялася ціна курятини, тепер за кілограм курячої тушки потрібно викласти 53-54 гривні. Також на 14,7 відсотка подорожчала мінеральна вода, на 14,3 відсотка – кріп. Ціну трохи стримали огірки (стали дешевше на 38 відсотків) та картопля (на 23,5 відсотка).


Як повідомляла НАРОДНА ПРАВДА, Міністерство економічного розвитку і торгівлі (МЕРТ) пропонує підвищити мінімальні оптово-відпускні та роздрібні ціни на окремі види алкогольних напоїв.

Нагадаємо, всього за три місяці бутерброд з салом подорожчав майже на 17 гривень. Українське   салбургер-меню – це обід на чотирьох, основа якого салбургер – сендвіч з чорного хліба з “генеральським” салом, тобто з тоненькими прошарками м’яса, плюс зелень і приправи. Крім бутерброда, до індексу увійшли три страви: картопля по-селянськи, овочевий салат і курячі нагетси з сиром.

До слова, деякі продукти стали дешевшати  – у травні 2018 року яйця, гречка, картопля і цибуля стали лідерами зі зниження цін.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Оцініть цей матеріал 1 Зiрка2 Зiрки3 Зiрки4 Зiрки5 Зiрок
Loading...

Загрузка...
Загрузка...
Загрузка...

Останні Економічна правда

Scroll Up

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: