Сьогодні, 14 серпня, українці святкують свято Маковія, у церковному календарі його називають Днем семи мучеників Маккавеїв.
Як передає НАРОДНА ПРАВДА, про це повідомляють Українські традиції.
З Маковія починається «Спасівка» – піст, який триває два тижні. На Маковія православні приходять до церкви, щоб освятити воду, квіти і мак. Вважається,що мак має бути присутнім в будь-якому букеті. У традиційний букет «маковійчик»/ «маковейку» кладуть ще: чорнобривці, жоржини, айстри, гвоздики, барвінок, а також різні трави: базилік, м’яту, чебрець, любисток, цикорій, полин, деревій, будяк.
В кожному регіоні є свої традиції. Приміром, на Житомирському Поліссі до “маковійчика” додають морквинку, невеликі качани кукурудзи, горох, квасолю, кріп. На Черкащині колись вважали, що на Маковія треба обов’язково посвятити квіти – «квітне господарство». На Поділлі святили сніп городини та зілля, обв’язаний червоною китайкою. З ним урочисто обходили всю хату, городи, сподіваючись і на наступний рік отримати гарний врожай.
Вже освячені букети кладуть за образами, і зберігають там до весни. А весною мак розсівають по місту.
Сакральний статус маку в українських традиціях досить високий. Наприклад, навіть зараз в деяких сім’ях посипають маком поріг квартири, де є новонароджений. Вважається, що це допомагає від пристріту.
Крім того, на Маковія освячують також свіжовикачаний мед у стільниках. Обрядовою їжею цього дня вважаються «коржі» – печені коржі, які ламають на дрібні шматочки і заливають медом розтертим з маком.
Нагадаємо, раніше предстоятель Української православної церкви Київського патріархату Філарет повідомив, що ухвалення рішення про створення в Україні єдиної помісної церкві може відбутися вже в кінці літа або на початку осені.