12 страв на Святвечір: смачні рецепти

Шо має бути на столі 6 січня

12 страв на Святвечір: смачні рецепти
Автор Желізняк Олександр в Новини/Шоу-бізнес

На Святвечір, 6 січня, українські господині готують спеціальну вечерю, яка складається із 12 пісних страв.

Loading...

НАРОДНА ПРАВДА пропонує вам рецепти святкових пісних страв, які прикрасять ваш стіл.

Також читайте: РЕЦЕПТ ТРАДИЦІЙНОЇ УКРАЇНСЬКОЇ КУТІ

12 страв на Святвечір: смачні рецепти

Кутя

Кутя – обов’язкова страва цього вечора. Її готують із зерна, горіхів, маку та меду. Найчастіше основним складником куті є пшениця, проте в деяких регіонах використовують рис, пшоно, овес або жито.

Для того, аби приготувати кутю, вам потрібно замочити на ніч склянку пшениці, а вранці її зварити. Додати по 100 грам перетертого маку, горіхів і родзинок. Все заправити теплим медом.

Узвар

Сухофрукти промийте, залийте водою на декілька годин, а потім варіть до готовності. Можна додати мед або лимон.

Вареники

Вареники можуть бути одразу кількома стравами, якщо ви зробите для них різні начинки.

Замісити тісто (без яєць!).

Для начинки використовуйте тушковану квашену капусту; варену картоплю, заправлену підсмаженою цибулею; пюре із квасолі, присмачене тертим часником; перетертий мак із цукром; повидло.

Для того, аби готові вареники не злипалися, додайте олії чи підсмажену на олії цибулю.

Пісні голубці

Приготуйте капустяне листя, рис, цибулю, моркву, гриби (можна печериці), томатну пасту і зелень.

Рис відварити, гриби підсмажити із цибулею і морквою, додати зелень, посолити і поперчити. З’єднати рис із грибами і сформувати голубці. Залити їх гарячою водою із розведеною томатною пастою і тушкувати до готовності.

Тушкована капуста

Капусту пошаткувати, додати цибулю, моркву, нарізаний чорнослив, сіль, перець, олію і трохи води, помістити у сковорідку, накрити кришкою і тушкувати, поки капуста не стане м’якою.

12 страв на Святвечір: смачні рецепти

Пісний борщ

Візьміть жменю сушених грибів, промийте їх і залийте водою на декілька годин, після відваріть до готовності. Гриби процідіть, а на відварі приготуйте рідкий борщ. Якщо ви любите борщ із квасолею, тоді відваріть її окремо, а потім з’єднайте із грибним відваром.

Вушка

Гриби, які у вас залишилися після приготування борщу, подрібніть, додайте дрібно нарізану підсмажену цибулю. Замісіть тісто як на вареники і зробіть вушка (як маленькі пельмені). Вушка відваріть, подавайте з борщем.

12 страв на Святвечір: смачні рецепти

Пісні пампухи

Інгредієнти: борошно – 5 склянок, дріжджі сухі – 1 ст.л, цукор – 3 ст.л. сіль – 1/2 ч.л, олія – 3 ст.л, тепла вода – 2 склянки, цукрова пудра

Місимо м’яке тісто та ставимо його в тепле місце, має збільшитися в об’ємі в двічі.

Розкачуємо тісто качалкою (товщина не менше – 2 см), склянкою видавлюємо круглі памухи і даємо підійти в теплому місці 15 хвилин. Розігріваємо олію та смажимо на середньому вогні до золотистого кольору. Холодні пампухи щедро посипаємо цукровою пудрою.

Оселедець

На 250 г води додати 2 лаврових листка, 1,5 ст. л. оцту, 4 горошини чорного і запашного перцю. Це все закип’ятити. Нарізати шматками очищену і помиту рибу. Цибулю нарізати кільцями. Засипати у літрову банку: один шар риби, один цибулі і т. д.

Потім залити охолодженим маринадом. Через день рибу можна подавати на стіл, заправивши олією з нарізаною цибулею.

Пюре з квасолі

0,5 л квасолі помити, намочити на ніч. Потім залити свіжою водою і зварити. Зварену квасолю розтерти до майже однорідної маси. Додайте сіль, перець за смаком і заправте смаженою на олії цибулею.

12 страв на Святвечір: смачні рецепти

Риба смажена

Рибу почистити, промити і посолити. Обваляти в борошні. Посмажити на олії.

Вінегрет або будь-які овочі

Мариновані чи запечені.

Смачного вам застілля!

Також читайте добірку привітань з Різдвом Христовим.

Джерело: Народна Правда
загрузка...