Взимку наш організм страждає від нестачі вітамінів, що призводить до авітамінозу, який в свою чергу може привести до проблем зі здоров’ям.
Як передає НАРОДНА ПРАВДА, найчастіше причиною нестачі вітамінів є бідний раціон, який не включає овочі та фрукти.
Так, відсутність у повсякденному меню молока, молочних продуктів може спровокувати нестачу вітаміну А – підвищена сухість шкіри / волосся, ламкість нігтів. Брак бета-каротину (провітамін вітаміну А), який міститься в моркві і зелених овочах, підвищує ризик розвитку деяких видів раку.
Дефіцит B1, B2, B3 і B6, може привести до свербіння, лущення, сухості шкіри, порушень травлення, викликати судоми.
Гостра нестача вітаміну С може викликати цингу і хворобу ясен.
Дефіцит вітаміну Е небезпечний для вагітних – може спровокувати передчасні пологи, недорозвиненість і занадто малу вагу новонародженого, уроджені вади нервової системи.
Єдиний вітамін, який організм здатен синтезувати сам під впливом ультрафіолету – це вітамін D. Однак якщо у вас все-таки дефіцит вітаміну D, це може привести до остеопорозу.
Для того, щоб уникнути авітамінозу, потрібно вживати достатню кількість вітамінів. Пам’ятайте правило: щодня потрібно вживати тільки водорозчинні вітаміни (С, група B); жиророзчинні вітаміни (А, E, K) – потрібні організму в набагато меншій кількості.
Однак також варто знати, що деякі вітаміни не варто приймати одночасно. Порушення цього правила може негативно вплинути на організм і перешкодити успішному засвоєнню корисних мікроелементів.
Виконуюча обов’язки міністра охорони здоров’я Уляна Супрун розповіла, скільки потрібно вживати білка.