Кишкові інфекції можна назвати “літнім” захворюванням – їх пік зазвичай припадає на спекотну пору року. Медики розповіли, як вберегтися від кишкових інфекцій влітку.
Про це повідомляє НАРОДНА ПРАВДА з посиланням на «День за днем»
За словами фахівців, саме в цей час діють фактори, що сприяють зараженню: з’являються в раціоні свіжі овочі, фрукти, зростає кількість мух, виїзди на природу, купання у відкритих водоймах.
Частою причиною захворювання можуть бути неякісні молочні продукти, ковбасні та м’ясні вироби, яйця, кулінарні вироби, овочі і фрукти.
При цьому, найбільш небезпечними для вживання є ті, які придбані на стихійних ринках, проїжджих частинах вулиць, тобто реалізувалися з порушеннями санітарних норм і правил торгівлі.
Влітку створюються сприятливі умови і для збереження збудників кишкових інфекцій у зовнішній середовищі, і для їх розмноження в продуктах харчування.
Все це робить воду та їжу небезпечними в епідеміологічному відношенні.
Джерелами інфекції при гострих кишкових захворюваннях можуть бути:
хвора людина (особливо небезпечні для оточуючих хворі переносять захворювання в легкій, «стертій» формі, бактерії-вірусоносії (людина, яка виділяє збудників, але сама не хворіє).
Тому з метою профілактики гострих кишкових захворювань обов’язково потрібно дотримувати наступні правила:
піддавайте термічній обробці продукти, якщо за технологією це можливо і потрібно;
ретельно мийте свіжі овочі;
зберігайте швидкопсувні продукти тільки в холоді;
дотримуйтесь правил особистої гігієни;
не купуйте продукти на стихійних ринках і невстановлених місцях;
НЕ пригощайте дітей продуктами, які не сумісні для їх віку.
При появі перших ознак кишкової інфекції – нудоти, блювоти, підвищення температури – відразу потрібно звернутися за медичною допомогою. Ігнорувати це правило не можна. Медики попереджають: якщо людина захворіла кишковою інфекцією і не звернувся до лікаря (прийняв якусь таблетку, і йому стало легше), хвороба може перейти в приховану форму. Не рекомендується приймати антибіотики – більшість мікробів, що викликають кишкові інфекції, до них стійкі.
Нагадаємо, в останні роки вчені все частіше намагаються знайти нові методи боротьби з раком, використовуючи «природні» рецепти. Зовсім недавно вчені знайшли в петрушці та кропі молекули, які можуть бути основою для ефективних ліків від раку.