Дієтологи розвіяли застарілі міфи щодо харчування

Міфи про здорове харчування "кочують" вже багато років

Дієтологи розвіяли застарілі міфи щодо харчування
Автор Желізняк Олександр в Новини/Правда про здоров'я

Фахівці розвіяли основні міфи про здорове харчування, які незмінно є в практиці відомих дієтологів. Однак безліч досліджень вчених доводить, що всі вони є не більше ніж, стійкі стереотипи. Як, приміром, твердження про шкоду цукру, дробне харчування і про те, що сніданок повинен бути основним прийомом їжі за день.

Як передає НАРОДНА ПРАВДА, про це повідомляє видання “Новое время”.

Loading...

Насичені жири

Дієтологи розвіяли застарілі міфи щодо харчування

Міф про те, що насичені жири шкідливі і ведуть до передчасної смерті, родом з 1970-х. Саме тоді велике дослідження, проведене вченими з декількох європейських країн, показало, що чоловіки, які регулярно вживають насичені жири, мають меншу тривалість життя, ніж ті, хто обмежує їх споживання.

Критики вже тоді відзначали, що дослідження не брало до уваги інші фактори, наприклад, куріння, споживання цукру, заняття спортом.

З того часу безліч досліджень показували, що насичені жири, звичайно ж, в розумних кількостях і органічного походження, корисні для здоров’я.

Вони виступають в якості сировини для будівництва клітинних мембран і виробництва багатьох гормонів, без яких організм не може нормально функціонувати, кажуть дослідники.

Крім того, згідно з цим дослідженням, насичені жири мають благотворний вплив на функції головного мозку.

Медики відзначають, що в день достатньо 15-20 г насичених жирів.

Здоровими джерелами насичених жирів є яйця, кокосова олія, вершкове масло, яловичина.

Дробне харчування

Дієтологи розвіяли застарілі міфи щодо харчування

Ділити загальний обсяг їжі за день на велику кількість разів — один з домінуючих трендів дієтології.

Але доказів на користь цієї точки зору не так багато, як хотілося б. Важливий аргумент про те, що чим частіше ви завантажуєте шлунок, тим більше калорій він витрачає на переробку їжі, як і раніше, ніхто не спростовує. І він дійсно має значення для тих, хто хоче схуднути.

Однак інших аргументів у прихильників дробного харчування, схоже, немає. Одне з найгучніших досліджень кілька років тому, показало, що загальний обсяг їжі протягом дня визначає загальний метаболізм і впливає на рівень апетиту і відкладення жирів.

У випадку, якщо ви їсте занадто багато, не так важливо, чи ви вживаєте цей обсяг їжі три рази або, скажімо, за п’ять, стверджували дослідники.

Є й більш радикальна точка зору — деякі дослідники вважають, що чим частіше ви їсте, тим менше шансів у вашого організму спалити жири, що надходять в організм. З тієї причини, що вони чинять негативний вплив на метаболізм.

Сіль

Дієтологи розвіяли застарілі міфи щодо харчування

Якщо диявол і справді існує, а сенсом його існування є збити людину з істинного шляху, то головним його зброєю, без сумніву, є сіль.

Такий висновок можна зробити, прочитавши безліч рекомендацій сучасних дієтологів. Часом відмова від вживання солі оголошується чи не ключовим чинником продовження життя.

Насправді багато сучасні дослідження спростовують цей міф. Зокрема, результати цього дослідження, яке тривало понад 10 років і оцінювало стан здоров’я більше 10 тис. пацієнтів, показують, що прямого зв’язку між споживанням солі і скороченням тривалості життя не існує.

У разі, якщо людина не перевищує звичайну норму (2-3 г солі в день), нічого страшного не станеться, стверджують дослідники. Міф про шкоду солі пов’язаний з її споживанням на рівні 9-10 г на добу, який характерний для жителів сучасних мегаполісів..

Вони занадто налягають на напівфабрикати і готові продукти, пояснюють вчені. Ті, хто готує самостійно і солить «за смаком», практично нічим не ризикують, стверджують дослідники

В той же час надто фанатичне сприйняття ідеї про шкоду солі може призвести до більших наслідків, ніж її надмірне споживання. Так, велике дослідження, проведене під патронатом Всесвітньої організації охорони здоров’я в 2014 році, показало, що, відмовившись від вживання солі, можна завдати серйозної шкоди імунній та серцево-судинній системам.

Цукор

Дієтологи розвіяли застарілі міфи щодо харчування

Деякі дослідники припускають, що сіль не є найбільш сатанинським продуктом на Землі, оскільки ця “честь” належить цукру.

З того самого часу, як цукор оголосили головним джерелом так званих порожніх калорій, дієтологи всіх країн ведуть з ним запеклу війну. І поки програють.

Під «порожніми калоріями» мають на увазі їжу, яка має низьку біологічну цінність, але є джерелом зайвих калорій. До того ж цукор впливає на вміст інсуліну в крові, і як наслідок, чим більше цукру ви їсте, тим більше вам хочеться.

Цукор є головним обвинуваченим, коли мова заходить про діабет, порушення обміну речовин і багато захворювань серцево-судинної системи.

Однак деякі недавні дослідження показують, що не все так погано. У невеликих дозах цукор не має негативного впливу на організм здорової людини, що не нехтує фізичною активністю, стверджують дослідники.

Ну і звичайно, зуби. Їх треба чистити, щоб уникнути карієсу, для якого цукор — все одно що бензин для багаття.

Відмовлятися від цукру не варто. Але варто обмежити його споживання на рівні 50 г в день. І це з урахуванням всіх продуктів харчування, які людина вживає протягом дня — включаючи хліб, соуси, фрукти.

Сніданок

Дієтологи розвіяли застарілі міфи щодо харчування

Якби сучасна дієтологія мала свій герб, на ньому цілком міг би бути зображений російський фельдмаршал Суворов.

Йдеться про його знаменитий вислів, який  свідчить, що слід «сніданок треба з’їсти самому, обід розділити з другом, а вечерю віддати ворогу».

Медики в один голос стверджують, що сніданок — головний прийом їжі протягом дня. Обідати, звичайно, теж варто. Але ось вечерею можна знехтувати. У всякому разі, не варто їсти незадовго до сну. Такі традиційні рекомендації.

Але, згідно з нещодавнім дослідженням, цей принцип виглядає трохи надуманим. Так, дослідники не знайшли ніяких підтверджень тому, що принцип верховенства сніданку має значення для тих, хто бажає схуднути.

Інше дослідження показало, що, з одного боку, щільний сніданок дійсно сприяє схудненню, але ті, хто починає їсти пізніше протягом дня, мають кращі показники метаболізму, а їх організм краще переробляє жири.

На практиці це веде до спрощення завдання в отриманні «сухої» м’язової маси, про яку так мріють багато фанатів фітнесу та бодібілдингу.

Ще одна робота показує, що пропущений сніданок в деяких випадках виступає у ролі «міні-поста» для організму, допомагаючи очиститися від наслідків вечері.

Яйця

Дієтологи розвіяли застарілі міфи щодо харчування

З того часу, як світ дієтології оголосив холестерин одним з ключових факторів здоров’я, для курячих яєць настали важкі часи.

Багато хто називає їх ледве чи не головним джерелом холестерину, а також серйозним шкідником для здоров’я серцево-судинної системи. Два яйця в день, а то і зовсім одне. Ось межа, що дозволяють поширені дієти.

Між тим ситуація не така сумна, як може здатися. Деякі недавні дослідження підтверджують, що яйця насправді ні в чому не винні.

Наприклад,  дослідження свідчить про те, що яйця приносять організму значно більше користі, ніж шкоди. Вони є джерелом йоду і фосфору, які необхідні для здорового розвитку кісток і зубів. Крім того, в яйцях містяться вітаміни A, D, B і E.

А згідно з іншим недавнім дослідженням, яйця здатні активувати вироблення серотоніну, також відомого як гормон щастя.

Зрозуміло, це не означає, що їх  слід їсти десятками. Декілька яєць в день цілком достатньо для того, щоб отримати необхідну користь для організму. Побоюватися ж яєць варто лише тим, у кого вже є проблеми з рівнем холестерину в крові.

Знежирені молочні продукти

Дієтологи розвіяли застарілі міфи щодо харчування
Молокопродукты

Жоден поважаючий себе дієтолог не обійдеться у своїх рекомендаціях без згадки про знежирені молочні продукти.

Молочна промисловість тут як тут. Полиці супермаркетів ломляться від знежирених кефірів, йогуртів, молока на будь-який смак. Точніше, смаку — це голосно сказано. Тільки людина, позбавлена смакових рецепторів може не розуміти, що смак молочних продуктів надає багато в чому їх жирність. Однак, чого не зробиш заради стрункої фігури і гіпотетичного довголіття.

Між тим, нові дослідження не підтверджують загальновизнану теорію про те, що жирні молочні продукти якось пов’язані з ризиком ожиріння і подальшими проблемами зі здоров’ям.

Наприклад, це дослідження, яке тривало понад 10 років, показує, що доказів цьому зв’язку не існує.   Медики зазначають, що різниця між «жирним» та знежирене молоко — всього 2% жирності. В реальності цю різницю організм відчує, тільки якщо пити молоко десятками літрів в день.

Нагадаємо, раніше експерти назвали продукти, які небезпечні для жіночого здоров’я. Дієтологи порадили жінкам відмовитися від смажених страв, макаронів, білого рису, маргарину і цукру.

Джерело: Народна Правда
загрузка...
загрузка...