Супрун розповіла українцям, як копати і готувати картоплю без шкоди для здоров’я

Картоплю фрі та чіпси їсти не треба

Супрун розповіла українцям, як копати і готувати картоплю без шкоди для здоров’я
Автор Желізняк Олександр в Новини/Правда про здоров'я

В. о. міністра охорони здоров’я Уляна Супрун розповіла багато цікавого про український “другий хліб”.

Loading...

Як повідомляє НАРОДНА ПРАВДА з посиланням на її пост у Facebook, Уляна Супрун дала кілька корисних порад з приготування та копання картоплі.

Супрун зазначила, що картопля корисна тим, що 100 г вареної чи печеної картоплі дають всього лише 94 ккал. Це менше, ніж рис чи спагеті. Однак приготування картоплі з використанням олії, вершків, сметани, сиру, жирного м’яса, шинки збільшує її калорійність в рази.

У картоплі високий глікемічний індекс. Це означає, що рівень глюкози крові зростатиме досить швидко після поїдання картоплі.

“Ідеальна страва з картоплі має бути нежирною, холодною, приготованою в шкірці й доповненою овочами. Саме так ви стримаєтеся від переїдання і зайвих жирів, не з’їсте утворені з олії альдегіди, збережете під шкіркою вітаміни та мінерали і переведете крохмаль у потрібну, резистентну, форму”, – зазначила Супрун.

Картоплю краще запікати чи відварювати в шкірці, на пару або готувати в мікрохвильовці. Так вітамін С і калій не втрачатимуться. Мікрохвильова піч зберігає вдвічі більше вітаміну С, ніж каструля з окропом. Ще відварену картоплю можна порізати, швидко обсмажити зі спеціями та часником і їсти.

“Деруни чи смажена картопля надто смачні (і некорисні), щоб їх часто їсти. Проблема в соняшниковій олії, на якій смажать, та її кількості в кінцевій страві. У ній багато омега-6 жирних кислот. Їх надлишок сприяє формуванню прозапального фону. При сильному нагріванні соняшникова олія (як всі олії) утворює альдегіди”, – зазначила Супрун.

Найкращими оліями для смаження вважають оливкову та ріпакову.

Картоплю фрі та чіпси їсти не треба. Фритюр роблять на суміші олій і нагрівають їх за високої температури по кілька разів. Це призводить до утворення трансжирів, а вони сприяють запальним процесам та атеросклерозу.

Також Супрун дала цінні пораді, як безпечно копати картоплю. Потрібно берегти поперек, навантажувати і протилежні групи м’язів, тобто прогинатися назад, розтягувати квадрицепс стегна (взятися за ступню і підтягнути ноги до сідниці).

“Працюйте в рукавицях. Краще оберіть не просто трикотажні рукавиці, а спеціальні міцні рукавиці, стійкі до порізів. Це захистить не лише від бруду, а й від поранень”, – додала Супрун.

Нагадаємо, раніше НАРОДНА ПРАВДА повідомляла, що Уляна Супрун розповіла, як вживати фрукти, щоб отримати максимальну користь.

Джерело: Народна Правда
загрузка...