Дієта при цукровому діабеті: що можна і не можна вживати

Що можна і не можна вживати при цукровому діабеті.

Дієта при цукровому діабеті: що можна і не можна вживати
Автор Желізняк Олександр в Новини/Правда про здоров'я
Хочете читати новини в іншому форматі?
Підписуйтесь на телеграм-канал НАРОДНА ПРАВДА
Підписатись можна ТУТ

Цукровий діабет важка хвороба, щоб ефективно з нею боротися та не погіршити стан треба знати, що можна і не можна вживати.

Loading...

Про це повідомляє НАРОДНА ПРАВДА

Цукровий діабет – це хронічне захворювання , яке виникає в тих випадках коли підшлункова залоза не виробляє достатню кількість інсуліну, або коли організм не може ефективно використовувати інсулін що виробляється.

Людям з цією хворобою надзвичайно важливо слідкувати за своїм харчуванням. Контролювати рівень вуглеводів, які виживаються. Це пов’язано з тим, що саме вуглеводи впливають на рівень цукру у крові. Коли глюкоза потрапляє у кров , вона викликає підвищення рівня цукру.

До продуктів, що містять велику кількість вуглеводів відносяться: хліб та всі борошняні вироби, рис, горох, квасоля, кукурудза, молоко, мед, солодощі.

Слід відзначити, що не має потреби повністю виключати їх з раціону. Їсти ці продукти можна, але не переїдати та підраховувати кількість вжитих вуглеводів, або хлібними одиницями. Хлібна одиниця – це одиниця виміру яка містить 12-15 грамів вуглеводів. Одна така одиниця підвищує рівень цукру на 2,8 ммоль/л. На добу дозволено вживати не більше 18-25 таких хлібних одиниць.

Для хворих цукровим діабетом першого типу важливо скільки їжі ви вживаєте. За один прийом їжі не можна їсти більше 7-8 хлібних одиниць. Робити такий розрахунок необхідно перед кожним вживанням їжі. Також вона виключає всі солодкі напої незалежно від їх виду.

Дієта для хворих на діабет другого типу передбачає стабілізацію обміну вуглеводів. Такі хворі у більшості випадків мають зайву вагу, тому дієта також спрямована на її нормалізацію. Точні рекомендації в даному випадку має давати лікар, який і розраховує кількість калорій в кожному окремому випадку.
Для хворих на цукровий діабет розроблений спеціальний режим харчування, який передбачає обмеження вуглеводів, виключає цукор, сіль, холестерин. Ця дієта має назву – “Стіл № 9”

Ця дієта дозволяє вживати:
– рибні та овочеві супи, бульйони на них;
– нежирну яловичину та рибу, телятину, кролика, курку;
– житній і пшеничний хліб (другого сорту), хліб з висівками;
– нежирний сир та молоко, кисломолочні продукти, йогурт;
– білок яйця (2 штуки на тиждень);
– пшоняна, ячна, гречана, вівсяна і перлова крупи;
– листя салату, гарбуз, огірки, помідори, кабачки, капуста, баклажани;
– картопля вживається виключно в межах добової норми вуглеводів;
– несолодкі фрукти.

Вона виключає з раціону харчування:
– жирні м’ясні бульйони і всі жирні сорти м’яса та риби;
– всі здобні вироби;
– всі жирні та копчені вироби;
– всі види солоних сирів, солодкий кисломолочний сир, вершки та вершкове масло;
– білий рис, манну крупу, макарони;
– солоні, мариновані овочі;
– горох, боби;
– солодкі фрукти;
– цукор та всі похідні від нього;
– напої з високим вмістом глюкози.

Нагадаємо, ендокринологи спростували найпоширеніші міфи про діабет другого типу.

Джерело: Народна Правда
загрузка...
загрузка...