Відомий український дієтолог Оксана Скиталінська порадила українцям вживати в їжу продукти, що вирощені на українській території – саме вони принесуть більше користі організму на відміну від заморських манго, годжі і чіа.
Як передає НАРОДНА ПРАВДА, про це вона написала на своїй сторінці у Facebook.
Скиталінська звернула увагу на те, що українці вживають наполовину менше норми овочів і на 30% менше фруктів та ягід і майже не згадують про бобові, все пересолюють і об’їдаються солодким.
“Є дві категорії людей, коли з ними говориш про харчування. Першій, найбільш поширеній — все “по барабану”, вони їдять, те, що хочуть, горілка, пиво, вафлі, батони, тобто все конкретна отрута. Друга вже впала в крайнощі: лише авокадо, чіа, манго, спіруліна, чай матча, ягоди годжі, горіхи кешью, нікого глютену і лактози. Перший варіант гірший, другий — затратний і також неповноцінний”, – наголосила дієтологиня.
Скиталінська радить їсти те, що виросло поруч.
Яка їжа є корисною?
1. Місцева або по-модному, локальна. Їжте те, що виросло поруч. Його не транспортували далеко, не обробляли, тому Ви, по-перше, менше отримаєте всілякої “хімії”, по друге, отримаєте більше вітамінів і фітонутрієнтів, по-третє, ці продукти краще засвояться, ніж екзотичні, бо наші системи травлення до них адаптовані.
2. Сезонна. З однієї капусти можна приготувати тисячу страв,змішавши з іншими продуктами. Те саме з морквою, яблуками, квашеною капустою. Це для нас буряк — “фе, буряк — як буряк, ніякого стилю”, а для багатьох європейців та тих, хто на іншому боці земної кулі — то екзотика, по сумашедшій ціні:)
3. Різноманітна. Але в плані овочів, горіхів, насіння. Чим кольоровіше, тим здоровіше. Все, що можна з’їсти сирим — їжте сирим. Ягоди калини, горобини, журавлини — сезонні + заморожені. Ніякі не варення, повидла і інші пережитки бідного, безморозильникового совкового минулого.
4. Не смажена, але може бути парена, тушкована.
5. Проста у приготуванні. Ці всі хитромудрі салати — то від нерозуміння, неінформованості. Їсти їжу треба з усвідомленням її користі, тоді все нормально і смакує.
6. Для тих, хто і справді не може, в силу проблем із шлунком чи кишечником, вживати багато свіжих сирих овочів — вибирайте ті, що з ніжною клітковиною, відварюйте їх, але не ігноруйте. Тоді швидше прийдете до норми.
“Їжте українські продукти. Ви будете здоровіші і збережете чимало коштів”, – резюмувала Скиталінська.
Нагадаємо, дієтолог-ендокринолог Альбіна Комісарова назвала продукти, які можна і потрібно вживати, але їх чомусь вважають шкідливими для фігури.
Відзначимо, що огірок дуже корисний і багатий на вітаміни овоч. Його здавна використовували в медицині, а користь для фігури важко переоцінити. Дієта на огірках дозволить схуднути без голоду і тренувань.
Додамо, якщо ви хочете позбавитися від зайвої ваги без надмірних виснажливих тренувань і шкоди для здоров’я, звичайно, вам може допомогти спеціальний режим харчування. Білкова дієта – один з найбільш ефективних методів схуднення, який вже встигли оцінити багато дівчат.