Різдвяний піст-2019: історія та традиції

Найголовніше, під час Різдвяного посту, це духовна смиренність

Різдвяний піст-2019: історія та традиції
Автор Романова Марі в Новини/Соціальна правда

28 листопада у православних віруючих почнеться останній з чотирьох багатоденних постів року — сорокаденний Різдвяний, або Пилипів піст. Різдвяний офіційна церковна назва зимового посту, адже він готує до свята Різдва Христового. А «Пилипів піст» — народна назва, пов’язана з тим, що напередодні, 27 листопада, Церква відзначає день пам’яті апостола Пилипа. З 28 листопада по 6 січня православні християни будуть утримуватися від м’ясних, молочних продуктів і від яєць.

Loading...

НАРОДНА ПРАВДА зібрала цікаву інформацію про історію та традиції святкування Різдвяного посту.

Вважається, що вперше дата Різдвяного посту була встановлена ще за часів античності. Перші християни почали дотримуватися обмежень в їжі ще в часи Візантійської і Римської імперії.

За даними теологів, в четвертому столітті такі святі, як Філастрій, блаженний Августин і Амвросій Медіоланський згадують про різдвяний піст, його правила і значеннях. Перша важлива праця християнських теологів була випущена Левом Великим ще в п’ятому столітті нашої ери.

В ті часи Різдвяний піст тривав у християн тільки сім днів. Тривалим піст став лише в дванадцятому столітті, коли візантійський імператор Мануїл і константинопольський патріарх Лука прийняли рішення встановити обов’язковий Різдвяний піст терміном на сорок днів.

Теологи пояснюють важливість Різдвяного посту очищенням душ християн покаянням, молитвою і постом. Всі православні повинні пам’ятати, що це час не тільки для очищення організму, але й душі. Під час посту не можна злитися, сваритися, заздрити, зловживати дозволеним алкоголем або їжею. Період сприятливий для духовного зростання і розвитку в собі смирення – однієї з головних православних цінностей.

Різдвяний піст-2019: що категорично не можна робити в ці дні

Традиційно в період постів православним слід утримуватися від таких продуктів:

  • м’ясо;
  • сир;
  • коров’яче масло;
  • молоко;
  • яйця;
  • риба (іноді).

Під час Різдвяного посту по понеділках, середах і п’ятницях не можна вживати рибу, пити вино або ялин. Заохочується сухоїдіння. В інші дні тижня церква рекомендує віруючим вживати їжу з олією.

Рибу можна їсти у вихідні дні – в суботу або неділю. Також дозволялося балувати себе рибою під час свят, таких як Введення у храм Пресвятої Богородиці.

Джерело: Народна Правда
загрузка...
загрузка...