Лікарі розповіли, чому корисно пити алкоголь

У людей, які випивали помірно, кількість відкладень бета-амілоїду, що викликає хворобу Альйгеймера, була на 66% менше, ніж у тих, хто не пив зовсім

Лікарі розповіли, чому корисно пити алкоголь
Автор Желізняк Олександр в Новини/Правда про здоров'я

Медики зв’язали помірне вживання алкоголю зі зниженням ризику хвороби Альцгеймера. У тих, хто регулярно вживав алкоголь в помірних кількостях, в головному мозку була нижче концентрація бета-амілоїду – білка, який викликає це захворювання.
Як передає НАРОДНА ПРАВДА, нове дослідження опубліковано в PLoS Medicine.

Корейські вчені обстежили 414 осіб. Середній вік учасників був 71 рік, ні у кого з них не було деменції або алкоголізму. Всі вони пройшли магнітно-резонансну і позитронно-емісійну томографію голови для оцінки кількості бета-амілоїду в головному мозку.

Loading...

Учасників дослідження ретельно розпитали, як часто і в яких кількостях вони вживали алкоголь протягом життя.

У людей, які випивали помірно, кількість відкладень бета-амілоїду було на 66% менше, ніж у тих, хто не пив зовсім. Такі результати були виявлені тільки у тих, хто помірно пив протягом десятиліть, але не у тих, хто почав робити це недавно. Споживання алкоголю в кількостях вище помірного не демонструвало захисного ефекту.

Під помірним вживанням алкоголю вчені мали на увазі 1-13 стандартних порцій алкоголю в тиждень. Одна стандартна порція – аналог 10 мілілітрів чистого спирту. У перерахунку на інші напої це 360 мілілітрів пива або 150 мілілітрів вина або 15 мілілітрів міцного алкоголю.

Автори дослідження застерігають, що це наглядове дослідження, яке вивчало стан людей лише в один певний момент. Таке дослідження не може вказувати на причинно-наслідковий зв’язок, тобто його результати не говорять про те, що вживання алкоголю знижує ризик хвороби Альцгеймера.

Але співавтор дослідження доктор Донг Юнг Лі (Dong Young Lee) з Сеульського національного університету, зазначив, що «у людей без деменції, у яких немає алкогольної залежності, помірне споживання алкоголю здається корисним, якщо розглядати окремо вплив на головний мозок».

Нагадаємо, американські вчені з’ясували, що гормон ситості, відомий під назвою холецистокінін, сприяє зменшенню ризику розвитку хвороби Альцгеймера – важкої форми деменції, що не піддається лікуванню і призводить до смерті.

Додамо, що раніше вчені з Каліфорнійського університету в США відкрили ліки, які можуть перемогти хворобу Альцгеймера. За словами вчених, одна з головних особливостей даного захворювання — накопичення в мозку так званого білка бета-амілоїду, який викликає масову загибель клітин мозку.

Джерело: Народна Правда
загрузка...
загрузка...