З початку карантину через пандемію коронавірусу в Україні значно зросли ціни на основні продукти – овочі, крупи і хлібо-булочні вироби.
Як передає НАРОДНА ПРАВДА, про це пишуть Українські Новини з посиланням на інформацію аналітика УКАБ Андрія Мартиненка.
“За останні 2 тижні (з 12 березня) найбільші зміни в ціні зазнали овочі, зокрема, входять в “борщовий набір”, – сказав він.
За станом на 26 березня, капуста подорожчала на 86% до 8,46 гривні/кг, моркву – на 48% до 8,1 гривні/кг, буряк – на 47% до 8,45 гривні/кг, картоплю – на 39% до 16,8 гривні/кг.
Також зросли в ціні гречана крупа на 50% до 55,61 гривні за 800 г цукор – на 9% до 14,48 гривні/кг.
У свою чергу Міністерство розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства займається щотижневим моніторингом цін і зазначило, що станом на 23 березня, ціни на борошно пшеничне за цю добу зросли на 3%, на свинину охолоджену – на 4%, на олію – на 1%, на гречану крупу – на 15%, на вершкове масло – на 7%, на молоко – на 2%.
При цьому за вказаний день ціни на хліб впали на 10%, на яйця – на 12%, на цукор – на 3%, на курятину охолоджену – на 5%.
Нагадаємо, раніше Антимонопольний комітет зафіксував зростання роздрібних цін на продукти: на гречану крупу — більш ніж на 50%, а на картоплю — майже на 60% і на цибулю – на 50% . Істотно подорожчали пшоно – на 24% та цукор – на 16%.