В Україні знову подорожчав так званий борщовий набір – овочі, що входять до складу традиційної української страви, на минулому тижні – з 27 березня по 2 квітня – подорожчали на 2% в порівнянні з попереднім тижнем.
Як передає НАРОДНА ПРАВДА, про це йдеться в економічному огляді тижня, опублікованому на сайті Національного банку України.
Відзначається, що зростання цін на овочі борщового набору продовжується високими темпами. Тижнем раніше ціни на цю групу товарів зросли на 8,6%, двома тижнями раніше – на 0,2%.
Крім овочів борщового набору, на минулому тижні подорожчала гречка – на 9,1%, лимони – на 31,8%, апельсини – на 10,7%. У НБУ пояснили, що зростання цін на окремі товари відбивав як підвищений попит, так і звуження пропозиції. Зокрема, зростання цін на м’ясо і овочі борщового набору можна пояснити закриттям ринків і відсутністю міжміського сполучення.
Що стосується подорожчання своєрідних “індикаторів” кризи – гречки і туалетного паперу, а також часнику, цибулі та лимонів, то ажіотажний попит на них спостерігався і під час свинячого грипу 2009 року. Крім того, зробила свій вплив і девальвація гривні, оскільки лимони і часник переважно імпортуються в Україну.
Нагадаємо, з початку карантину через пандемію коронавірусу в Україні значно зросли ціни на основні продукти – овочі, крупи і хлібо-булочні вироби.
Раніше Антимонопольний комітет зафіксував зростання роздрібних цін на продукти: на гречану крупу — більш ніж на 50%, а на картоплю — майже на 60% і на цибулю – на 50% . Істотно подорожчали пшоно – на 24% та цукор – на 16%.