Дефіцит вітаміну D виявлений у 82% інфікованих коронавірусною інфекцією COVID-19. При цьому, дефіцит цього вітаміну частіше зустрічається у хворих пацієнтів чоловічої статі.
Про це свідчать результати дослідження іспанських учених, які були опубліковані в журналі Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism.
На сьогоднішній день, у багатьох сучасних людей, особливо у літніх, виявляється недостатність вітаміну D. Також регулярно повідомляється про важливу роль в умовах пандемії COVID-19 вітаміну D, який нібито забезпечує стійкість організму до коронавірусу.
Іспанські вчені вирішили з’ясувати, чи може знижений рівень вітаміну D стати фактором ризику при захворюванні COVID-19, і як це впливає на тяжкість перебігу хвороби.
У дослідженні брали участь 216 пацієнтів з підтвердженим COVID-19, госпіталізованих до лікарні Маркіза де Вальдесілья при Університеті Кантабрії в Сантандері.
Автори оцінювали у них в крові рівні 25-гидроксівітаміну D (25OHD) – гідроксильованої форми вітаміну D3, яка бере участь в метаболічних реакціях організму. Паралельно рівень 25OHD вимірювали у 197 звичайних здорових людей з контрольної групи.
Вдалося встановити, що 82,2% хворих COVID-19 мали дефіцит вітаміну D, в порівнянні з 47,2% в контрольній групі – рівень 25OHD у них в середньому склав 13,8 нг/мл в порівнянні з 20,9 нг/мл в контрольній групі. При цьому рівень у чоловіків був нижчим, ніж у жінок.
Як ми вже розповідали раніше, дефіцит вітаміну D призводить до майже 99% ймовірності смерті людини, який заражений COVID-19.
Нагадаємо, вітамін D природним шляхом виробляється в нашому тілі під сонячними променями. А в зимовий час його можна отримати з їжі . Яйця, боби, печінка, морепродукти, молочні продукти рясніють цим важливим елементом обміну речовин.