COVID-19 смертельно небезпечний для людей з діабетом і серцево-судинними захворюваннями. Причина: у них в організмі спостерігається підвищений рівень холестерину і коронавірус SARS-CoV-2 “чіпляється” за молекули речовини, використовуючи їх як таксі.
Про висновки вчених Китайської академії військових медичних наук опубліковані в журналі Nature Metabolism пише DailyMail.
На думку вчених, завдяки холестерину збудник інфекції зв’язується з клітинним рецептором, який дозволяє легко інфікувати здорову клітину. У дослідженні розглянули рецептор SR-B1, що з’єднується з молекулами холестерину. Він є в клітинах по всьому людському тілу, в тому числі, і в легенях, на які націлений коронавірус.
З’ясувалося, що SARS-CoV-2 не може використовувати цей рецептор безпосередньо, проте здатний впроваджуватися в процес з’єднання холестерину з SR-B1 для інфільтрації клітин.
У своїх експериментах китайські вчені виявили в структурі коронавірусу субодиницю, яка має здатність приєднуватися до холестерину. Коли той природним чином мігрує до свого рецептора, він переносить коронавірус на поверхню клітини. Це в свою чергу “збільшує захоплення вірусу”, а рецептор холестерину “полегшує проникнення SARS-CoV-2 в клітини”.
На їхню думку, блокуючи і нейтралізуючи рецептор SR-B1, можна придушити інфекцію – даний метод може стати потенційним способом лікування в майбутньому. Вчені кажуть, що найбільшу користь він принесе людям із серцевими захворюваннями і діабетом, а також з ожирінням.
Лікарі також кажуть, що наслідками пандемії COVID-19 для багатьох людей можуть стати психічні розлади. Наприклад, обсесивно-компульсивний розлад (ОКР).
В Україні вперше виявили понад 16 тисяч випадків COVID-19 за добу.