Справжня різдвяна кутя: класичний рецепт з фото і покроковим приготуванням

Смачної вам куті!

Справжня різдвяна кутя: класичний рецепт з фото і покроковим приготуванням
Автор Желізняк Олександр в Новини/Соціальна правда

6 січня християни східного обряду готуються до Різдва. У Святвечір накривається стіл, на якому обов’язково має бути кутя.

Loading...

НАРОДНА ПРАВДА пропонує вам простий рецепт традиційної куті.

Класична кутя готується з пшениці, горіхів, меду і маку.

Кожен з інгредієнтів – це символ. Зерно символізує багатство і продовження роду, горіхи – розум і плодючість, мед – солодке життя, а мак захищає від зла. До речі, в бідних сім’ях в давнину заправляли кутю узваром, а не медом.

Щоб приготувати хорошу кутю, вам треба купити хорошу пшеницю. Пшениця, яка продається в пакетах з позначкою «кутя», полегшить вам задачу, адже зерно там вже очищене, тому буде варитися швидше. Іншу пшеницю треба буде залити окропом, щоб зняти плівку, а потім замочити на ніч. Готову досить залити водою на кілька годин перед приготуванням.

Справжня різдвяна кутя: класичний рецепт з фото і покроковим приготуванням

Важливо: вибирайте світлі зерна пшениці. Темна – стара, вариться довше.

Після того, як ви зваріть пшеницю (вона повинна бути одночасно клейкою і розсипчастою, з цілими зернами), залиште її охолоджуватися.

Горіхи подрібнити. Якщо ви не любите шматочки горіхів в стравах або боїтеся за дітей, тоді перетріть в комбайні. Уважно перегляньте горіхи, навіть в магазинних можна зустріти шкаралупу.

Справжня різдвяна кутя: класичний рецепт з фото і покроковим приготуванням

Родзинки помийте і залийте водою, щоб розм’як.

Справжня різдвяна кутя: класичний рецепт з фото і покроковим приготуванням

Мак також вибирайте уважно. Зерна повинні бути соковитими і без зайвого запаху. Часто мак зберігають в поганих умовах і він починає пахнути цвіллю. Після того, як помиєте, заллєте окропом і перетреться, ці запах і гіркуватий присмак не зникнуть, тому, якщо ви відкрили мак і зрозуміли, що він старий або зіпсований, не витрачайте сили і час, викидайте.

Для тих, у кого немає макітри і макогона: подрібнити мак можна в кавомолці або комбайні.

Справжня різдвяна кутя: класичний рецепт з фото і покроковим приготуванням

Мед вибирайте, який вам більше подобається. Часто мед розводять теплим узваром або водою, щоб кутя була рідині.

Справжня різдвяна кутя: класичний рецепт з фото і покроковим приготуванням

Це традиційна кутя. Ви можете додавати в неї цукати, інші види горіхів, халви, якщо вам подобається, але і класична кутя дуже смачна.

До речі, не шкодуйте горіхів, родзинок і маку. Чим багатше кутя, тим добрішим буде до вас рік.

Нехай ваша кутя вийде смачною!

Також радимо прочитати привітання з Різдвом Христовим .

Джерело: Народна Правда
загрузка...