Святвечір: що потрібно і що не можна робити в переддень Різдва

Святвечір: що потрібно і що не можна робити в переддень Різдва
Автор Романова Марі в Новини/Соціальна правда

Напередодні Різдва , 6 січня, в Україні відзначають Святвечір. У цей день віруючі дотримуються суворого посту до сходу першої зірки, а до вечері подають 12 страв, які символізують апостолів Ісуса Христа.

Loading...

Відзначимо, традиційно трапеза в Святвечір починається з куті. Також вважається, що обов’язково на столі повинні бути узвар і вареники з капустою або грибами. Також популярні такі страви: смажена картопля, гречка, пісні голубці з кашею, риба, борщ або грибна юшка. На столі залишають одну зайву тарілку – для душ померлих близьких.

Під іконами в цей день ставлять дідух – різдвяний атрибут з колосків, що символізує врожай, благополуччя і безперервність роду.

Опівночі в храмах починається святкове богослужіння, яке прийнято відвідувати всією сім’єю. А в ніч на 7 січня молодь колядують і відвідують хресних.

Що можна робити 6 січня:

  • Приготувати їжу і зробити прибирання, але в першій половині дня.
  • Пробачити всіх кривдників і вибачитися самому перед тим, кого міг чимось образити.
  • Прочитати молитву і подякувати Богові перед вечерею.
  • Спробувати кожну з 12 страв.

Що не можна робити 6 січня:

  • Лаятися, сваритися, лихословити.
  • Ображати тварин – це вважається великим гріхом.
  • Бути поза домом і спізнюватися до вечері – за повір’ям, в іншому випадку людина ризикує весь рік провести далеко від сім’ї.
  • Зустрічати свято в старому одязі і речах чорного кольору – покладається виглядати нарядно.
  • Займатися рукоділлям.
  • Шумно відзначати з алкоголем, голосно розмовляти, вставати з-за столу під час вечері.

Справжня різдвяна кутя: класичний рецепт з фото і покроковим приготуванням

Святвечір: які 12 пісних страв повинні бути на столі

Джерело: Народна Правда
загрузка...
загрузка...