Святвечір: які 12 пісних страв повинні бути на столі

Всі 12 пісних страв Святвечора мають своє значення і символіку

Святвечір: які 12 пісних страв повинні бути на столі
Автор Желізняк Олександр в Новини/Соціальна правда

Різдво – одне з найбільших християнських свят, яке найбільше люблять в Україні. З цим днем пов’язано багато традицій: сімейна вечеря по одним столом, колядки, частування. Також в цей день всі вітають один одного з Різдвом Христовим і бажають усім добра, злагоди, благополуччя і миру. У Святвечір – переддень Різдва, коли закінчується Різдвяний пост, господині подають до столу 12 пісних страв.

Як передає НАРОДНА ПРАВДА, про значення і символіку 12 страв Святвечора йдеться в матеріалі OBOZREVATEL.

Loading...

За церковними канонами, кількість страв на Святвечір відповідає числу апостолів, які брали участь в Таємній Вечері. Так, стіл традиційно накривають гарною скатертиною, а під нього або в кутку кімнати клали солом’яного снопа – дідуха. У центр столу ставлять кутю і поруч запалену свічку. З появою першої зірки господар будинку повинен сказати: “Дай, Бог, добрий вечір!”, А йому відповідають: “Дай Бог!”. Потім сім’я приступає до трапези: першої пробують кутю, залишаючи частину для душ предків.

Які 12 пісних страв повинні бути присутніми на столі у Святвечір:

1. Кутя – головна страва і сакральна частина Святвечора, без неї різдвяний стіл не буде повноцінним. Кутя символізує жертву Богу, її зазвичай готують із пшениці, перловки або рису з додаванням меду, маку, горіхів, родзинок і інших сухоофруктов. Мак вважається символом невинно пролитої крові, мед – символом чистоти, Божого слова.

2. Хліб. Хліб повинен обов’язково бути присутнім в числі 12 страв на Святвечір. Добре, якщо хліб круглий і випечений вдома. Підійде і магазинний, але в цьому випадку прослідкуйте, щоб його інгредієнти відповідали канонам Різдвяного посту.

3. Узвар – компот із сухофруктів – символізує життя, яка дається кожній людині. Узвар і свята вода є символами очищення душі і тіла. Цей напій можна варити з сушених яблук, слив, груш, абрикосів, шипшини, глоду, а також із заморожених фруктів і ягід.

4. Салат з овочів. Це може бути вінегрет, квашена капуста з горошком або просто свіжі овочі з листовим салатом. При цьому не варто захоплюватися екзотичними інгредієнтами: церква не схвалює зайвого різноманітності.

5. Перше блюдо. В якості першого страви на Святвечір подають різдвяний борщ, який готується на буряковому квасі з додаванням буряка, води або грибного відвару. Також можна приготувати ароматний грибний суп із сушених білих грибів без засмажкою.

6. Риба. На Святвечір рибу гасять, смажать, варять і запікають. Також відмінно підійде приготована на пару нежирна риба, оселедець, маринована скумбрія з цибулею, риба в маринаді з томатним соусом і засмажкою, заливне з риби.

7. Солоні капуста, огірки, помідори, овочі по-корейськи – ці закуски прикрасять і урізноманітнять стіл у Святвечір.

8. Пісні голубці. На Святвечір їх готують з начинкою з гречки, грибів, пшона з грибами і цибулею, картопляного пюре з грибами, моркви по-корейськи, рису.

9. Капусняк – традиційна українська страва, що представляє собою густий суп з капусти і пшона. В якості альтернативи підійде і просто тушкована капуста. Як відомо, капуста є символом міцної сім’ї та єдності.

10. Вареники з пісною начинкою. Вареники на Святий Вечір можна готувати з капустою, картоплею, грибами або кашею, заправленою смаженою цибулею. Вареники краще готувати на пару, це блюдо символізує достаток у сім’ї і урочистість моменту.

11. Запечені яблука. Аромат запечених яблук наповнить будинок особливою різдвяної атмосферою, а смак нікого не залишить байдужим.

12. Пиріжки. Пиріжки на Святвечір можна готувати з будь-пісною начинкою, як з дріжджового тіста, так і з листкового. Їх можна спекти в духовці або посмажити на сковороді. Пиріжки вважаються символом щастя і здоров’я, які може отримати людина від спілкування з Господом Ісусом Христом.

Нагадаємо, чудова зимова пора радує українців численними святами – Новий рік, Святвечір, Різдво, Старий Новий рік, Хрещення, в яких для наших співвітчизників закладено багато символів і стародавнього сенсу, а традиції передаються з покоління в покоління. Головна мета ритуалів – побажати дому процвітання, достаток, благополуччя. Ми раніше розповідати своїм читачам про те, як і коли треба колядувати, щедрувати і засівати.

Рекомендуємо послухати різдвяні колядки і вивчити їх .

Джерело: Народна Правда
загрузка...
загрузка...