Великий піст 2021: як правильно поститися без шкоди для здоров’я

Великий піст - це центральний піст у всіх історичних церквах, мета якого — підготовка до святкування Великодня

Великий піст 2021: як правильно поститися без шкоди для здоров’я
Автор Желізняк Олександр в Новини/Правда про здоров'я

У понеділок, 15 березня, розпочинається Великий піст, який  триватиме по 1 травня. Його називають суворим: цей піст передбачає відмову від будь-якої їжі тваринного походження і від продуктів, до складу яких вона входить: м’яса, риби, яєць, молочних продуктів і морепродуктів.

Як передає НАРОДНА ПРАВА, про те, як  правильно тримати піст, як до нього підготуватися і не нашкодити здоров’ю, розповідає OBOZREVATEL.

Loading...

Що можна їсти у Великий піст і що не можна

  • Так, у Великий піст не можна вживати м’ясо, рибу, яйця, молочні продукти і морепродукти.
  •  Причому, їсти рибу протягом посту дозволяється лише в Благовіщення 7 квітня і у Вербну неділю 12 квітня.
  • А 24 квітня, в Лазареву суботу, дозволено їсти рибну ікру.
  • У понеділок, середу і п’ятницю в Великий піст не можна вживати в їжу рослинну олію і продукти, які зазнали термічної обробки.

Також варто зауважити, що  вагітним і годуючим жінкам, дітям до 14 років і тим, хто зайнятий важкою фізичною працею, церква офіційно дозволяє не тримати піст.

Як підготуватися до Великого посту

Навіть якщо ви не плануєте дотримуватися всіх канонів Великого посту, відмова від тваринної їжі майже на два місяці є стресом для організму.  Тому перед тим, як почати поститися, бажано проконсультуватися з лікарем і підготуватися заздалегідь, почавши приблизно за тиждень до нього поступово виключати з раціону заборонені продукти.

Також буде корисним спланувати свій режим харчування, підібрати рецепти, що відповідають посту.

У жодному разі не можна наїдатися м’яса перед Великим постом – цим ви лише нашкодите своїм ниркам і печінці.

Що їсти у Великий піст

У Великий піст дуже важливо по максимуму замінити тваринний білок на рослинний. Ось чим можна замінити м’ясо:

  • соєве молоко, соєве м’ясо, сир тофу;
  • квасоля;
  • сочевиця;
  • нут або хумус;
  • арахіс;
  • мигдаль;
  • волоські горіхи, фундук;
  • пшениця, кукурудза;
  • шпинат, брокколі, спаржа;
  • авокадо.

Відзначимо, що багато з цих продуктів, особливо горіхи, багаті також на вуглеводи і жири, тому їх слід дозувати.

Також важливо пам’ятати про денну норму білка. Для людей з невеликою або середньою фізичною активністю норма білка на день – 1-1,5 г на кілограм ваги.

Нагадаємо, раніше предстоятель Православної церкви Епіфаній розповів, як дотримуватися Великого посту під час хвороби.

Джерело: Народна Правда
загрузка...
загрузка...