Великдень уже на носі, тому господині печуть пасочки (паски, баби, великодні кекси).
У кожної господині свій рецепт, а якщо ви тільки починаєте господарювати, то НАРОДНА ПРАВДА пропонує вам кілька рецептів, які завжди виходять.
Рецепт перший
Вам знадобиться:
Для опари:
85 г борошна
6 г сухих дріжджів
40 г теплої води або молока (температура повинна бути нижче 40 градусів)
Для першого замісу:
260 г борошна
70 г вершкового масла кімнатної температури
85 р цукру
2 яйця
160 г теплої води або молока
Для другого замісу:
70 г борошна
25 г вершкового масла кімнатної температури
2 яйця
100 г родзинок
2 ч. л. ванільного цукру
Як готувати
Готуємо опару. Для цього змішуємо до однорідної консистенції дріжджі з теплою рідиною і даємо настоятися 3-5 хвилин. Додаємо борошно і вимішуємо гладке і щільне тісто.
Тісто ховаємо в миску, накриваємо плівкою і прибираємо в тепле місце на 1,5-2 години. За цей час обсяг тіста повинен збільшитися приблизно вдвічі.
Коли опара підійде, приступаємо до першого замісу тіста. Додати в опару теплу рідину (воду або молоко) і борошно і змішати міксером або руками. Тісто повинно вийти менш щільним, ніж у перший раз, але гладким і еластичним.
Підмішуємо яйця і вершкове масло до однорідної консистенції. Накриваємо масу плівкою і прибраємо в тепле місце приблизно на 2 години (за цей час обсяг тіста повинен збільшитися вдвічі).
Коли тісто підійде, приступимо до другого замісу.
Додаємо в тісто всі інгредієнти для другого замісу і перемішуємо міксером до однорідності. Після цього треба знову накрити плівкою і прибрати на 2 години.
Чекаємо, коли тісто збільшиться в об’ємі, потім можна розкладати його по формах. Викладаємо тісто до однієї третьої висоти форми. Накриваємо рушником на годину.
Випікати в розігрітій до 180 градусів духовці 40 хвилин, залежно від розміру форми. Готовність можна перевірити дерев’яною шпажкою.
Дати пасочкам охолонути і покрити глазур’ю.
Рецепт другий
Вам знадобиться:
100 г свіжих дріжджів
70 г цукру
1 пакетик ванільного цукру
750 р борошна
300 г вершкового масла
200 мл теплого молока
6 свіжих яєць
натерта цедра 1 лимона
300 г суміші сухофруктів (сушена журавлина, родзинки, чорнослив, курага, цукати)
Для глазурі:
250 р цукрової пудри
1 яєчний білок
Як готувати
Приготуйте всі інгредієнти. Для приготування опари візьміть невелику каструлю, влийте в неї половину теплого молока, додайте по 1 столовій ложці цукру і борошна, накрийте кухонним рушником і залиште на 15-20 хвилин в теплому місці.
Коли суміш почне бродити, на поверхні з’являться бульбашки повітря, можна переходити до другого етапу.
Борошно просіяти у велику миску або каструлю. Змішайте з ванільним і звичайним цукром, додайте цедру лимона, тепле молоко і опару, все добре перемішайте. В процесі замісу по одному ведіть яйця, а потім і розм’якшене масло. Залиште підходити в теплому місці, накривши кухонним рушником.
Коли тісто збільшиться вдвічі, присипте стіл борошном, викладіть тісто і добре вимісіть його. Поставте підходити вдруге.
У тісто додайте додайте сухофрукти і вимісіть знову протягом 7-10 хвилин.
Форми змастіть зсередини жиром, присипте борошном або панірувальними сухарями. Можна використовувати 1-2 великі форми або 6 маленьких за 270 р.
Розкладіть тісто по формах, заповнюючи їх на третину об’єму, залиште підходити ще на півгодини.
Розігрійте духовку до 180 С. Поставте форму з тістом в духовку, випікайте 30-45 хвилин (залежно від розміру форми), остудіть, потім акуратно вийміть з форми.
Приготуйте глазур для прикраси паски. Яєчний білок змішайте з соком четвертинки лимона і 250 г цукрової пудри до отримання однорідної маси. Покрийте верхівки пасок глазур’ю, прикрасьте горіхами і сухофруктами і дайте глазурі застигнути.
Важливі поради!
Дріжджі мають бути свіжими. Найкраще «живими», а не сухими.
Фрукти краще перед приготуванням замочити в теплій воді або в коньяку.
Також читайте, як фарбувати яйця.