Великдень 2021: як спекти паску в домашніх умовах

Святкування Великодня в країні буде відбуватися з певними обмеженнями: традиційних богослужінь з великою кількістю віруючих не буде, а більшість віруючих проведуть свято вдома

Великдень 2021: як спекти паску в домашніх умовах
Автор Желізняк Олександр в Новини/Соціальна правда

02 травня в Україні будуть відзначати Воскресіння Христове – одне з найважливіших православних свят. У цей день закінчується Великий піст, християни збираються у родинному колі, накривають багаті столи на чолі яких завжди стоїть паска.

Loading...

НАРОДНА ПРАВДА пропонує прості рецепти паски, які легко приготувати вдома.

Класичний рецепт паски

Інгредієнти:

  • 8-10 яєць;
  • 0,5 л молока;
  • 75 г свіжих або 10-15 г сухих дріжджів;
  • 150 г вершкового масла;
  • 500 г цукру;
  • 1 пакетик ванільного цукру;
  • 9 склянок борошна;
  • 1,5 ч. л. солі без верху

Процес приготування:

Опара – розвести дріжджі в теплому молоці, додати 1 столову ложку цукру і 2 склянки борошна. Перемішати суміш до консистенції густої сметани і поставити підніматися в тепле місце. Опара повинна збільшитися приблизно у три рази.

Тісто:

Розтерти яйця з цукром і сіллю, додати до опарі і перемішати. Додати борошно і замісити некруте тісто. Накрити його і залишити в теплому місці. Коли об’єм тіста збільшиться у 2-3 рази, розтопити масло на водяній бані, додати в нього ваніль і ввести у тісто. Ще раз гарненько вимісити і дати трохи підійти. Форми для випічки змастити маслом. Тісто потрібно відривати шматочками і наповнювати форму тільки наполовину.

Накрити форми рушником і дати підійти до країв. Поставити в духовку і випікати 15-20 хвилин при температурі 180-200 градусів. Перевірити готовність паски можна за допомогою дерев’яної палички. Прикрасити готовий виріб можна традиційною білковою або шоколадною глазур’ю.

Дієтична сирна паска для тих, хто худне:
Інгредієнти:

  • Сухий сир будь-якої жирності – 500 грам;
  • Сметана 15% – 200 грам;
  • Ряжанка 4% – 100 мл;
  • Мед або цукор – 4 столові ложки;
  • Будь-які сухофрукти;
  • Цедра лимона;
  • Ванільний екстракт або ванілін.

Спосіб приготування:

Сухофрукти замочити в окропі. Коли ягоди розбухнуть, нарізати дрібними шматочками. Сир протерти через сито. Додати сметану, мед, ряжанку, ванільний екстракт, цедру лимона на тертці і сухофрукти. Форму для паски перевернути, вистелити харчовою плівкою або марлею. Викласти в неї сирну суміш. Форму поставити в миску, куди буде стікати рідина. Зверху притиснути пресом і поставити в холодильник на 12 годин. Прибрати краю плівки, перевернути і прикрасити за смаком.

Раніше НАРОДНА ПРАВДА повідомляла, що Українська співачка Тіна Кароль поділилася рецептом сирної паски, що дістався їй від мами.

Також читайте як пофарбувати крашанки натуральними фарбами.

Джерело: Народна Правда
загрузка...