Світле свято Великодня або Воскресіння Христове згідно з православним календарем 2021 року припадає на 2 травня. Відомо, що за тиждень до свята починається підготовка і кожен день має ряд відведених справ, однак найголовніший ритуал підготування – фарбування крашанок і писанок. Варто зауважити: пофарбувати яйця можна натуральними барвниками без шкоди для здоров’я.
НАРОДНА ПРАВДА пропонуємо обрати найпростіші та найбільш безпечні способи фарбування яєць до свята.
ЯЙЦЯ З МАЛЮНКОМ
Інгредієнти
- цибулиння – 100 гр,
- вода – 2,5 літра,
- сіль – 1 ст. ложка,
- рослинна олія – для змазування яєць,
- зелень – кілька гілочок
- рис – 50 гр.
- серветки, марля, тюль або мереживо, фольга, нитки.
100 гр. цибулиння промиваємо і заливаємо окропом. Ставимо на вогонь і доводимо масу до кипіння. Як тільки-но маса закипить, зменшуємо вогонь до мінімуму і кип’ятимо розчин протягом 40-50 хвилин під закритою кришкою. Через 50 хвилин вимикаємо плиту і даємо розчину охолонути.
Яйця для фарбування дістаємо з холодильника заздалегідь, вони мають бути кімнатної температури. Кілька яєць обмотуємо нитками. Можна використовувати як один вид ниток, так і різні. Суть фарбування проста: коли після фарбування ви зріжете нитки, на яйці буде малюнок у вигляді світлих смуг.
Тепер кілька яєць обв’язуємо стрічкою. Щоб стрічка не зіскочила з яйця, загортаємо його в марлю і щільно зав’язуємо.
Ще один спосіб фарбування – загорнути яйце в серветку з малюнком. Щільно фіксуємо серветку, щоб вона не зрушилася під час фарбування.
Також на яйця можна наклеїти липку стрічку або паперові смужки і зафіксувати їх нитками.
Лист фольги згортаємо в трикутник і вирізаємо різні фігурки за принципом новорічної сніжинки. Загортаємо в цю фольгу яйце.
Ще один спосіб – пофарбувати яйця за допомогою рису. Кладемо на стіл серветку, насипаємо на неї рис і зверху викладаємо заздалегідь змочене водою яйце. Щільно стягуємо серветку.
Також можна прикрасити яйця малюнком у вигляді листочків і квіточок. Для цього яйце потрібно намочити в холодній воді, викласти на нього квіти і листочки та щільно обмотати яйце серветкою. Можна використовувати як живі, так і штучні квіти і листя.
Всі підготовлені яйця опускаємо в каструлю з розчином таким чином, щоб цибулиння повністю їх покривало. Щоб яйця не потріскалися, додаємо у розчин столову ложку солі. Доводимо вміст каструлі до кипіння, зменшуємо вогонь і варимо яйця 8-10 хвилин. Через 10 хвилин вимикаємо плиту і залишаємо яйця в розчині на 40-50 хвилин.
Через зазначений час виймаємо яйця з розчину і прибираємо допоміжні матеріали у вигляді ниток, серветок й т.ін. Даємо яйцям висохнути після чого змащуємо їх рослинною олією, щоб малюнок виглядав більш яскраво.
КАРКАДЕ І КУРКУМА
Інгредієнти
- куркума – 20 гр,
- вода – 700-800 мл,
- оцет 9% – 2 ст. л,
- каркаде – 80-90 гр
Фарбування
Виймаємо яйця з холодильника і залишаємо при кімнатній температурі на 2 години. Яйця мають нагрітися, в іншому випадку вони потріскаються під час варіння. 80 гр. каркаде кладемо в сотейник, заливаємо холодною водою. По одному викладаємо в цей розчин яйця таким чином, щоб вони були повністю покриті рідиною.
Ставимо каструлю на середній вогонь і даємо розчину закипіти. Після закипання варимо яйця протягом 15 хвилин, після чого вимикаємо плиту. Частину яєць виймаємо з розчину відразу і витираємо серветкою. Решту яєць залишаємо в розчині до повного охолодження. Ці яйця будуть пофарбовані в більш насичений колір.
За таким самим принципом можна пофарбувати яйця куркумою. Висипаємо куркуму в каструлю, наливаємо воду. Викладаємо яйця в холодний розчин. Доводимо масу до кипіння, після чого зменшуємо вогонь і даємо яйцям покипіти ще 10 хвилин. Потім виймаємо яйця з розчину.
Вимикаємо плиту, додаємо в розчин з куркуми оцет. В іншій каструлі варимо яйця до готовності після чого ще гарячими викладаємо їх в гарячий розчин з куркуми і залишаємо на 20 хвилин. Через 20 хвилин виймаємо яйця і витираємо серветками.
ЧЕРВОНА КАПУСТА
Інгредієнти
- червона капуста – 500 гр,
- вода – 1 л,
- сіль – 0,5 ст. л,
- оцет – 1 ст. л.
Фарбування
Капусту дрібно шаткуємо і кладемо в каструлю. Заливаємо капусту водою і ставимо на вогонь. Додаємо половину столової ложки солі. Доводимо розчин до кипіння, після чого зменшуємо вогонь і варимо масу протягом 40 хвилин. Через зазначений час вимикаємо плиту і залишаємо розчин на 2 години, щоб він як слід настоявся.
Через 2 години прибираємо з каструлі частину капусти, щоб звільнити місце для яєць. Додаємо в розчин столову ложку оцту. Тепер викладаємо в розчин яйця, ставимо каструлю на вогонь і варимо яйця протягом 10 хвилин після закипання. Ми залишаємо яйця в розчині до повного охолодження, після чого прибираємо каструлю в холодильник на ніч. Чим довше яйця будуть в розчині, тим більш інтенсивний колір ви отримаєте.
Нагадаємо, в цьому році через карантин в Україні, який був введений у зв’язку з епідемією коронавірусу, священики закликають вірян не йти на великодню службу в церкву. Для тих, хто захоче послухати богослужіння, організовують онлайн-трансляції, тому кожен бажаючий зможе долучитися до молитви.