Фахівці склали список з найбільш популярних способів фарбування пасхальних яєць, які здатні завдати серйозної шкоди організму.
Лікарі не втомлюються попереджати про те, що в святкові великодні дні дуже важливо не забувати дотримуватися правил здорового харчування. У ці дні, як і в будь-яке інший свято, істотно підвищується ризик переїдання, причому, тими продуктами, які дуже важко перетравлюються – випічка і зварені круто яйця, пише НАРОДНА ПРАВДА з посиланням на creativpodiya.
Крім цього, на самопочуття може вплинути те, яким способом були пофарбовані великодні яйця. За словами експертів, деякі з цих способів можуть представляти серйозну загрозу для здоров’я.
До числа найбільш небезпечних для організму людини лікарі зарахували такі матеріали для фарбування:
– фломастери,
– кольорові нитки і тканини,
– позолота (поталь).
Хімікати, які входять до складу фломастерів і різнокольорових ниток і тканин, не відносяться до розряду харчових барвників, тому є отрутою для організму людини. Фарбування крашанок потал’ю не менш шкідливе, так як на шкаралупі яйця залишаються не тільки частинки клею, але і самої поталі, до складу якої входить цинк. Попадання цих речовин в організм може призвести до вкрай несприятливих для здоров’я наслідків.
За словами фахівців, найбільш безпечними, як і раніше залишаються натуральні барвники:
– цибулиння для фарбування в коричневий колір,
– березове листя і шкаралупа волоських горіхів додадуть жовтого відтінку,
– сік буряка – бордовий і рожевий,
– шпинат – зелений,
– куркума – помаранчевий.
Раніше ми писали, що цьогорічний великодній кошик в Україні коштуватиме 880 гривень. Найдешевше він обійдеться мешканцям Тернопільщини, а от найбільше за традиційний набір продуктів до свята доведеться викласти киянам. Також недешевий великодній кошик на заході країни доведеться купувати мешканцям Закарпаття – тут він коштуватиме 719 гривень.
Крім того ми розповідали, що святити можна тільки ті продукти, які були виключені з раціону у Великий піст. А на алкоголь – повне табу. Колись прийнято було святити тільки здобний хліб (паска), яйця, м’ясо, сир і молоко, а зараз кладуть у кошик все підряд.
До слова, за допомогою кольорових серветок, клею, воску та яскравого лушпіння та шкірок від овочів можна зробити оригінальні великодні писанки. Натуральними барвниками для великодніх яєць є чорниця, шпинат, цибулиння, сік моркви чи гарбуза, буряк, червона капуста, куркума та лушпиння грецького горіха.