“Золота” курка та дефіцитна риба: які продукти сильно подорожчають до літа

”Золота” курка та дефіцитна риба: які продукти сильно подорожчають до літа
Автор Романова Марі в Економічна правда/Новини

Ціни на продукти в Україні продовжують стрімко зростати. І найближчим часом українці зіткнутися з новими цінами на куряче м’ясо, яловичину і рибу.

Loading...

Нагадаємо, з початку року в Україні вже помітно подорожчав борщовий набір, соняшникова олія, курячі яйця. Експерти кажуть, що для цього є відразу три причини: світове подорожчання продуктів, сезонний фактор (коли мова йде про ранні овочи, коренеплоди та  ягоди), зниження обсягу пропозиції ряду товарів (м’ясо і морська риба).

Член Економічного дискусійного клубу, Олег Пендзин очікує в травні зростання цін на борщовий набір нового врожаю на 70-80%, пише “Сегодня”. За кілограм молодої моркви, буряка, капусти доведеться сплатити близько 30 грн/кг. Експерти поки не дають прогнозів, як зміняться в цьому році ціни на крупи, цукор, хліб. Як роз’яснив директор Асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко, робити оцінки буде можливо не раніше ніж через 3 місяці, коли стануть зрозумілими хоча б приблизні перспективи на новий урожай.

При цьому українці вже бачать нові цінники на курячі тушки, філе і яловичину. Так, в квітні 2020 року куряча тушка коштувала 52 грн/кг, зараз 63 грн/кг (21%), якщо рік тому куряче філе продавали по 92 грн/кг, то зараз по 103 грн/кг (12%). Яловичина (телятина) виросла в ціні з 138 до157 грн/кг (14%), але при цьому м’якоть подорожчала набагато більше. Якщо ще в січні цього року верхню частину телячого стегна без кістки можна було купити по 130-140 грн/кг, то зараз – по 170-180 грн/кг (30%).

Директор Асоціації “Союз птахівників України” Олександр Бакуменко говорить, що вперше за останні 20 років в Україні впало виробництво курятини. Крім того, корми для курей подорожчали на 35%. Отже, курка і далі буде рости в ціні.

Олексій Дорошенко каже, що в Європі куряче філе коштує вдвічі дорожче, ніж в Україні, тому українським постачальникам вигідніше експортувати охолоджені грудки в ближнє зарубіжжя, а в Україні ціна на них також може підскочити до 130 грн/кг.

Ситуація з яловичиною ще гірше. Олег Пендзин каже, що в 1991 році поголів’я великої рогатої худоби в Україні було 37 млн голів, зараз – 1,8 млн голів, в 20 разів менше.

“Споживання м’яса у нас далеко відстає він рекомендованих дієтологами норм: середній українець з’їдає його всього 53,5 кг в рік при нормі 92 кг, а середній європеєць – 94 кг, – аналізує Олег Пендзин. – Дуже різним є і асортимент: у європейця в меню 55% яловичини, 30% курятини і 15% свинини, в українця в меню 55% курятини, 30% свинини і 15% яловичини. Вся справа у вартості, вибираємо м’ясо по гаманцю”.

Тому Олег Пендзин впевнений: яловичина продовжить дорожчати, не виключено, що першосортне теляче м’ясо незабаром буде коштувати 200 грн / кг.

Одночасно з цим свинина дорожчати до літа навряд чи буде. А сало навіть подешевшає на 30-40% або до 60-80 грн / кг. Олександр Охріменко нагадав: так буває щороку, бо в спеку попит на сало різко падає

Менш доступною українцеві стає морська риба. За даними Держстатистики, риба подорожчала менше, ніж м’ясо, в середньому з 78 до 83 грн / кг (6,4%), проте соціальні сорти так званої “дикої” (а не штучно вирощеної) морської риби зросли в ціні набагато більше. Наприклад, оселедець коштує не 45-50 грн / кг, а 65-70 грн / кг (40%), “риба пенсіонерів” – мойва – не 60-65, а 90-100 грн / кг (50%). Трохи дешевше тюлька і салака – 50-70 грн / кг, але ціна теж збільшилася майже на третину. Продавці пояснюють: подорожчала закупівля, а продати таку рибу з високою націнкою складно. Тому торгівля її майже не бере, не вигідно.

Морську норвезьку форель також не скрізь зустрінеш, так і ціна зашкалює – до 400 грн / кг. Альтернатива – українська ставкова форель з Прикарпаття, вона більш ніж удвічі дешевше.

У профільному департаменті Мінекономрозвитку, торгівлі та сільського господарства також пояснили, що популяція мойви та інших видів риби, наприклад, ісландської оселедця, сильно зменшилася за останні роки, бо  міністерства сільського господарства країн, біля берегів яких живе риба (Ісландія і Норвегія), ввели тимчасові обмеження на її вилов.

Стосовно “дикої” форелі, то через COVID-19 виявилися розірваними логістичні ланцюжки поставок. Плюс впав попит на делікатесну рибу через закриття кафе і ресторанів в зв’язку з карантином і зниження доходів українців. Це призвело до локального дефіциту і зростання цін.

Іншими словами, морська риба, як соціальна, так і для гурманів, і далі буде дорожчати, поки ціна не “упреться” у купівельну спроможність населення. Оціночно для оселедця це 90 грн / кг, для мойви – 120 грн / кг.

Як повідомлялося раніше, в Україні знову подорожчають продукти, пов’язано це не з дефіцитом, а з цінами на паливо, газ і зерно.

Як повідомлялося раніше, ціни на майже всі продукти в Україні злетять і будуть зростати до травня. Причини: поганий урожай, висока вартість енергоресурсів і виснаження запасів. Найбільше подорожчають овочі.

Джерело: Народна Правда
загрузка...
загрузка...