Весна – завжди гаряча пора для садівників і городників: треба вчасно обробити землю, посіяти городні культури і стежити, щоб розсада не загинула від шкідників або заморозків, щоб восени зібрати врожай. Однак є овочі, вирощування яких не вимагає значних зусиль і часу – урожай можна отримати вже через місяць після посіву.
Про це пише НАРОДНА ПРАВДА.
Травень – найкращий час для їх вирощування, адже грунт вже досить прогрітий, а середньодобова температура – достатня для формування здорових соковитих плодів.
Пропонуємо добірку з п’яти видів овочів, які дуже швидко загасити своїми плодами.
Редис – 21 день
Складно знайти місто, на якому навесні і раннім літом не ростуть ці апетитні соковиті коренеплоди.
Якщо ви раптом не знали, їстівні у редису не тільки корінці, а й бадилля. Бадилля рослини можна використовувати для приготування салатів і зелених борщів.
Через 21 день після появи сходів редис буде готова до вживання.
Принцип посіву:
У відкритий грунт редис починають висівати вже з другої половини квітня, а в теплицю – ще з кінця березня. Однак у відкритому грунті грядку бажано вкрити плівкою до моменту, коли мине загроза заморозків.
Перед посівом насіння пророщують у вологому серветці на батареї. Після цього закладають у вологу землю, поглиблюючи на 2-2,5 см і витримуючи відстань 5 см.
Шпинат – 30 днів

Листя шпинату багаті мінеральними солями (калій і кальцій), різними вітамінами, провітамін А, каротином, солями заліза і йоду. Містить також фолієву кислоту. Особливість вітамінів С і А в шпинаті – вони не руйнуються при варінні.
За вмістом заліза ця культура займає перше місце серед овочів, а за вмістом білка поступається тільки бобовим культурам. З огляду на чималий список корисних речовин, які містяться в шпинаті, його можна назвати незамінним для весняного городу.
Принцип посіву:
Шпинат можна вирощувати як через розсаду, так і безрассадним способом. Посів можна проводити практично весь сезон – з квітня по серпень. Попередньо насіння замочують на 1-2 доби, а безпосередньо перед посівом трохи підсушують. Глибина загортання – 2-3 см, відстань між рослинами – 10 см, між рядами – 30 см.
Шпинат прибирають в фазі 5-6 листків. Тримати його довше немає сенсу – листя грубіють і стає несмачним.
Цукіні – 40 днів
Це соковитий, смачний і дуже корисний для здоров’я овоч. Найприємніше, що збирати урожай кабачка-цукіні можна вже через 40 днів після появи сходів.
Про його користь можна судити по вітамінним і мінеральним складом. У кабачках містяться вітаміни груп А, В, С, Н, PP і знаменитий вітамін молодості – Е (токоферол). А ще в цих овочах є калій, натрій, магній, фосфор і залізо. Кабачки дуже корисні для ослабленого організму і дуже добре підходять для дитячого харчування.
Принцип посіву:
З огляду на, що цукіні – досить теплолюбна рослина, посів проводять не раніше другої половини травня. При вирощуванні через розсаду сіянці у відкритий грунт висаджують взагалі тільки в червні.
Насіння попередньо замочують на 1-2 доби. При посіві закладають на глибину 4-5 см. Відстань між лунками – 50 см. Значно підвищується врожайність, якщо земля досить волога. Якщо опадів мало, рослина краще додатково поливати.
Паростки гороху – 20 днів

Звичайно ж, зібрати урожай гороху через 3 тижні після появи сходів неможливо. Але насправді чекати формування зав’язей і тим більше дозрівання плодів зовсім необов’язково, адже паростки гороху дуже смачні і корисні.
Їх можна додавати в свіжі салати, бутерброди, рагу та інші страви.
Принцип посіву:
Горох – холодостійка культура, тому у відкритий грунт його можна сіяти навіть в останній декаді квітня.
Перед посівом насіння гороху необхідно підготувати. Для цього загорніть його у вологу туалетний папір, укутайте в харчову плівку і залиште на день на батареї. Після цього посійте горох на глибину 3-5 см, виходячи з норми 80-130 насіння на квадратний метр.
Через 20 днів після появи сходів паростки можна зрізати і споживати.
Рукола – 20 днів

Іноді її називають индау, ерука або рокет. Це однорічна рослина з сімейства капустяних, яке має пряний гострий смак.
Рукола дуже корисна, адже багата вітамінами С і групи В, а також макро- і мікроелементи (йод, залізо, мідь, кальцій, фосфор і ін.).
Рукола корисна для людей, які страждають венозної недостатність і підвищеним артеріальним тиском. Крім того, її рекомендують вживати також при стресах і депресії, при недокрів’ї (адже вона підвищує рівень гемоглобіну і виводить надлишки холестерину), при цукровому діабеті або ожирінні.
Принцип посіву:
Рослина добре росте на сухій і розпушування землі. Може рости як на сонці, так і в тіні, але має бути захищене від сильного вітру.
Вегетативний цикл дуже короткий – від висадки насіння в сиру землю до збору врожаю проходить всього кілька тижнів.
Нагадаємо, раніше ми розповідали, Які дні в травні 2020 року буде сприятливими для роботи на городі.