Українські журналісти разом з експертами провели в Києві експеримент , в ході якого перевірили, чи можна їсти ранні кавуни, які вже заполонили ринки і магазини.
Повідомляє НАРОДНА ПРАВДА з посиланням на ТСН .
Зокрема, ТСН взяла один екземпляр і перевірила його в лабораторії.
Результат: 39,1 мг нітратів на 1 кг при допустимій нормі в 90. Тобто кавун чистий і безпечний для споживання.
Позитивний вердикт надала завідувач радіологічного наукового відділу Державного інституту з лабораторної діагностики Зоя Малімон та щодо кавунів, придбаних в супермаркеті і на вуличному базарі.
“Відповідають всім нормам за нітратами і радіонуклідів, тому ці кавуни можна застосовувати в їжу без будь-яких застережень”, – констатувала вона.
Фахівці при цьому нагадують, що у всьому потрібно знати міру, а ще дотримуватися елементарних правил безпеки – мити ягоди перед вживанням, а ще краще, щоб нейтралізувати нітрати, замочувати кавуни на годину у воді.
Раніше НАРОДНА ПРАВДА повідомляла, що, за словами лікаря Вікторії Савицької, кавуни, які продають зараз, напхані нітратами і вживати їх поки не варто . Також лікар розповіла про те, як вибрати якісний кавун. За словами лікаря, потрібно звернути увагу на зовнішній вигляд кавуна. На ньому має бути жовте плямочка – ознака того, що він довго стикався з землею, тому виріс в природних умовах.
Додамо, кавуни на Херсонщині цього року дозріли на два тижні раніше звичайного часу . Незабаром їх планують відправити на Київ баржею, але за умови, якщо закупівельна ціна буде вигідною. Частина врожаю продають за кордон, де кавуни ретельно перевіряють
Також, в Україні в поточному році відзначено подорожчання кавунів . Експерти пояснюють причини цього несприятливими погодними умовами, що склалися в період визрівання цих ягід. Про причини цього тренда розповів голова Української асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко.