Цукрозамінники: шкода чи користь?

Цукрозамінники: шкода чи користь?
Автор Желізняк Олександр в Новини/Правда про здоров'я

Рекомендації лікарів щодо зменшення вживання цукру призвели до того, що люди все більше стали застосовувати у приготуванні їжі замінники цього продукту. Цукрозамінник завдає шкоди та користі, тому досі фахівці дискутують на цю тему. Щоб не нашкодити своєму здоров’ю, потрібно вміти вибирати хороший підсолоджувач, який відрізняється безпекою та натуральним складом.

Користь натуральних замінників цукру

У складі натуральних цукрозамів часто є невелика кількість калорій. Їх вживають люди із зайвою вагою або охочі підтримувати фігуру красивою, а організм – у тонусі. Крім того, замінники цукру є необхідністю для діабетиків .

Loading...

Популярними корисними цукрозамінниками вважаються:

  • фруктоза. Високий рівень солодощі в речовині дозволяє звести вживання цукру до мінімуму.
  • Сорбіт. Корисний цукрозамінник у великій кількості міститься в абрикосах та горобині. Він сприяє покращенню роботи шлунково-кишкового тракту, утримує корисні речовини в організмі.
  • Стевія. Виготовляється із однойменної трави. Речовина не має калорій і не підвищує рівень глюкози у крові, не викликає карієсу. Здебільшого стевія приносить лише користь.
  • Ксіліт. Сахзам видобувають із кукурудзи. Він зміцнює зубну емаль, пришвидшує метаболізм.
  • Ерітрітол. Продукт ферментації кукурудзи. Нешкідливий підсолоджувач із нульовою калорійністю. Якщо ви хочете купити еритритол , варто звернути увагу, що він менш солодкий, ніж звичайний цукор.

Натуральні цукрозамінники практично не мають протипоказань, хіба що індивідуальну непереносимість.

Шкідливість натуральних цукрозамінників

Поряд з корисними властивостями приносять природні цукрозамінники та шкоду . Значна частина цих речовин у складі мають фруктозу у великій кількості. Відповідно до досліджень, вона несприятливо впливає мозок людини, знижуючи процес аналізу інформації, запам’ятовування. Деякі замінники не спалюють жири, а накопичують їх, можуть бути причиною розвитку серцево-судинних захворювань.

Важливо пам’ятати, що вживання замінників цукру у великих дозах призводить до розладів шлунка, розвитку захворювань печінки, токсичного гепатиту, алергії.

Користь синтетичних замінників цукру

Штучні замінники цукру відрізняються дуже низькою кількістю калорій. Їх рекомендують застосовувати людям, які сидять на дієті, оскільки продукти дозволяють не відмовлятися від солодкого. Форма випуску цих речовин – зазвичай драже чи пігулки, які швидко розчиняються у воді. Придбати їх можна будь-де.

Шкода штучних цукрозамінників

Від ненатурального цукрозамінника шкоди більше, ніж користі . У багато разів солодший за цукор аспартам, який використовують дуже часто. Доведено, що тривале вживання цієї речовини провокує алергічні реакції, депресії, головний біль, хвороби печінки. Його не рекомендують людям, які страждають від зайвої ваги.

Доведено шкідливість сахарину: разом із цукром він стає причиною розвитку гіперглікемії, а також загострює жовчнокам’яну хворобу.

Цикламат – популярний підсолоджувач, виготовлений у лабораторії. Його не рекомендують дітям та вагітним, оскільки він є токсичним. Чи здатний викликати загострення у діабетиків, може спровокувати розвиток онкологічних захворювань.

Цукрозамінники при схудненні: користь та шкода

Оскільки сахзами – малокалорійні речовини, їх найчастіше застосовують у схудненні. Чи приносять цукрозамінники шкоду чи користь при зниженні ваги? Багато сучасних препаратів є висококалорійними, тому схуднути не допоможуть і призведуть до зворотного результату.

Позбутися зайвих кілограмів швидко не вдасться при вживанні підсолоджувачів, але підтримувати стабільну вагу з ними можна успішно. Корисними замінники цукру також будуть діабетикам, якщо вживати їх у помірних кількостях.

Найкраще підсолоджувачі вживати в десертах або з чаєм та іншими напоями.

Користь і шкода цукрозамінників при цукровому діабеті

При цукровому діабеті відбувається збій у діяльності щитовидної залози. Це може призвести до розвитку інших захворювань, тому діабетикам необхідно дотримуватися дієти, щоб уникнути стрибків рівня глюкози. Лікарі рекомендують таким хворим вживання підсолоджувачів з натуральним складом, оскільки вони:

  • мають вплив на метаболізм;
  • відрізняються безпекою;
  • надають стравам природного смаку.

Сахарин – не шкідливий замінник цукру, який можна вживати діабетикам. Його поєднують із цикламатом, оскільки має специфічний присмак. Разом про те, таке поєднання призводить до збільшення кількості глюкози.

У невеликих дозах можна вживати пацієнтам-діабетикам фруктозу.

Найкращим нешкідливим підсолоджувачем є і стевія. Вона знижує рівень цукру на крові, допомагає нормалізувати процес обміну речовин.

Якщо пацієнт має ще й інші захворювання, йому цілком можуть бути протипоказані замінники цукру. Щоб уникнути появи хвороб, уникнути загострень, слід обов’язково проконсультуватися з лікарем, який зможе визначити, що несе для пацієнта конкретний замінник цукру: шкода або користь .

Як вибрати корисний замінник цукру ?

Вживання замінників цукру стає все більш поширеним, тому і виникає питання про користь та шкоду таких продуктів. Речовини, особливо синтетичні, можна купити в багатьох аптеках та магазинах. Однак, щоб не зашкодити своєму організму, слід віддавати перевагу продуктам тих компаній, які спеціалізуються на виробництві дієтологічного харчування.

При купівлі речовини необхідно ознайомитись з інформацією, поданою на упаковці. З неї можна дізнатися, чи принесе користь той чи інший підсолоджувач. Крім того, вказану дозу не можна перевищувати. А купити стевію або інший повністю безпечний підсолоджувач можна в компанії Green Leaf . У виробництві не використовуються інгредієнти синтетичного походження, лише натуральні. Виробник гарантує якість та повністю відповідає за весь процес виготовлення. Придбати не шкідливий замінник цукру можна в інтернет-магазині або зв’язавшись з менеджером по телефону.

Джерело: Народна Правда