Ціни на овочі в Україні зростають. Так, у період з 24 грудня 2021 року до 14 січня 2022-го подешевшала лише редька Дайкон – з 7-13 грн/кг до 6-13 грн/кг. Інші овочі або додали в ціні (іноді значно), або, у кращому випадку, залишилися на колишньому рівні.
Про це повідомляє Обозреватель із посиланням на EastFruit.
Найбільше подорожчали такі продукти:
- томати – з 20-32 грн/кг до 47-50 грн/кг;
- огірки – з 35–40 грн/кг до 38–82 грн/кг;
- солодкий перець – з 28–55 грн/кг до 55–70 грн/кг;
- пекінська капуста – з 8–14 грн/кг до 18–25 грн/кг;
- цвітна капуста – з 7-15 грн/кг до 25-30 грн/кг.
На колишньому ціновому рівні залишився, зокрема, імбир – він, як і наприкінці 2021 року, коштує 80–100 грн/кг.
Також не змінилися у ціні:
- картопля – 3-7 грн/кг;
- редька чорна – 2-9 грн/кг;
- часник – 40-80 грн/кг.
Яйця повільно, але впевнено стають делікатесом, адже їхня ціна вже досягла в середньому 45 гривень (десяток). За останній рік ціни зросли на 11,5%.
В Україні розширили список продуктів, ціни на які регулює держава. До нього, крім хліба, внесли також цукор, гречку, олію, макарони.
Українці у святкові новорічні та різдвяні періоди викидають продукти на суму від 470 млн до 1 млрд гривень. Причина – необдумане споживання – ми купуємо і готуємо більше, ніж можемо з’їсти.